Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az internet-használat védőfaktor a mentális hanyatlás ellen

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 13. szerda

Az internetezés, emailezés és a kognitív hanyatlás mértéke között fordított a kapcsolat – mondják a kutatók. Ott, ahol az idősek interneteznek, tovább megőrzik a mentális képességüket.

A Journals of Gerontology folyóiratban megjelent tanulmány az első, amely a digitális írástudás hatását méri.

A kutatás vezetője, Andre Junqueira Xavier (Universidade do Sul de Santa Catarina) szerint az a képesség, hogy interneten keres és levelez valaki, képes megtervezni és végrehajtani ilyen lépéseket, javítja a memóriát.

Csaknem hat és félezer résztvevőt, aki az angol öregedési kutatásba (English Longitudinal Study of Ageing) került be, – 50 és 89 év közöttiek voltak – , nyolc éven át követtek. (Egy tíz-szavas lista segítségével mérték az emlékezési képességet.)

Kiderült, hogy az iskolázottság és az internetezni tudásegymástól függetlenül is – javította a memória-teljesítményt. Ezzel szemben a funkcionálást érintő problémák (például mozgásszervi problémák), a cukorbetegség, a szív- és érbetegség és a depresszív tünetek megléte – és a digitális írástudás hiánya összefüggésben álltak a kognitív hanyatlással.

A digitális írástudás az egészségmagatartást is előnyösen befolyásolta (fizikai aktivitás, zöldségek-gyümölcsök fogyasztása, kevesebb dohányzás).

A kutatók azt a következtetést vonták le a kutatásból, hogy “a digitális írástudás egy független védőfaktor a kognitív hanyatlás ellen. Az internetezés megnöveli az agyi és a kognitív tartalékokat – vagy egy hatékonyabb kognitív háló alkalmazásához vezet, ami késlelteti a kognitív hanyatlást. Azokban az országokban, ahol a politika tevékeny részt vállal a digitális írástudás elterjesztésében, várhatóan kevesebb lesz az elkövetkező évtizedekben a demencia (elbutulás) előfordulásának aránya.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/oupu-dlr081214.php

Egy hozzászólás to “Az internet-használat védőfaktor a mentális hanyatlás ellen”

  1. uniohid said

    ” … ahol az idősek interneteznek, tovább megőrzik a mentális képességüket.” : ) Igaz lehet!

    “… “a digitális írástudás egy független védőfaktor a kognitív hanyatlás ellen. Az internetezés megnöveli az agyi és a kognitív tartalékokat – vagy egy hatékonyabb kognitív háló alkalmazásához vezet, ami késlelteti a kognitív hanyatlást.”

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .