Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Számtalan a mérgező anyag az élelmiszereinkben

Posted by Suggestor - 2012. november 14. szerda

“Változatos módokon kerülnek be az étrendünkbe a mérgező anyagok” – mondja Irva Hertz Picciotto professzor, a Kaliforniai Egyetem (Davis) környezet-egészségtani professzora.

“Olyan vegyületekről van most szó, amelyeknek semmi köze nincs az élelmiszer-feldolgozási folyamatokhoz.  Ezek peszticidek (növényvédőszerek): dieldrin, a DDT lebomlási anyaga – DDE -,  és dioxinok, arzén és akrilamid. ”

A kutatók össze akarták hasonlítani a gyerekek mérgező anyag fogyasztásának  kockázatát a rák- és egyéb, nem-rák jellegű megbetegedési kockázatukkal.

Összesen 364 óvodáskorú gyermek vett részt a vizsgálatban. Kiderült, hogy az összes gyereknél meghaladta a rákra adott határértéket a kockázat az arzént, a dieldrint, a DDE-t  és a dioxinokat illetően.

A gyerekek 95 százalékánál meghaladta az akrilamid az egészségügyi határértéket. Az akrilamid egy, az élelmiszer-feldolgozás folyamatában keletkező vegyület, amely gyakran megtalálható az olyan élelmiszerekben, mint a burgonyaszirom vagy a tortillachips.

A növényvédőszer-maradványok különösen magasak voltak a paradicsomban, őszibarackban, almában, zöldpaprikában, szőlőben, salátában, brokkoliban, eperben, spenótban, körtében, zöldbabban, zellerben – és a tejben és a tejtermékekben.

“A gyermekekre fókuszáltunk, mert a korai expozíció hosszú távon betegségekkel fenyeget. Jelenleg az USA Környezetvédelmi Ügynöksége csak az egyedi mérgező anyagok kockázatát méri. Mi meg akartuk tudni, milyen hatása van a táplálékból jövő összes mérgező anyagnak együttesen.  A kutatás azt mutatja, ki kell védeni a kisgyermekek többszörös expozícióját ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a rák-kockázatukat.”

A kutatáshoz az adatbázist a 2007. évi kaliforniai háztartási felmérés biztosította.

A legfelkavaróbb megállapítás az volt, hogy az óvodáskorú gyermekeknél a mért mérgező vegyületek több mint felénél, magas értékeket kaptak. Pedig még a viszonylag alacsony expozíció is veszélyes: nagyban megnöveli a rák és az idegrendszeri megbetegedés kockázatát.

Hogyan lehetne csökkenteni az expozíciónkat?

A kormányzat részéről jobb szabályozással, ellenőrzéssel, óvatosabb engedélyezéssel – hiszen a termelésből kivont kemikáliák (lásd: DDT) hatásai évtizedekig érezhetőek,   –  és részünkről megfontoltabb, változatosabb, a zöldségeket-gyümölcsöket váltakoztató, így az  adott méreganyag felhalmozódását kivédő, és persze, lehetőleg organikus összetevőkből álló étrenddel.
Forrás:

http://www.ucdmc.ucdavis.edu/publish/news/newsroom/7190

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s