Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kutyák milyen kosztot választanának?

Posted by Suggestor - 2012. november 16. péntek

Az állatok táplálkozásáról hosszú időn át csak aszerint tudtunk gondolkodni, mekkora energiafelvételre – mennyi kalóriára – van szükségük. Az utóbbi két évtizedben azonban arra mutattak rá a kutatások, hogy a táplálék megválasztásában a főszerep a makronutriensek (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) arányának jut. A fehérjéknek, zsíroknak, szénhidrátoknak meghatározott egyensúlyban kell lenniük ahhoz, hogy megfelelő növekedési ütemet, méretet, testsúlyt, termékenységet, betegségeknek ellenálló képességet, hosszú életet érjenek el az állatok.

Elvárható, hogy az állatok a természetes kiválasztódás során úgy fejlődtek, hogy rendelkeznek a képességgel: ki tudják választani maguknak, és képesek kombinálni azokat a táplálékokat, amelyek fogyasztása lehetővé teszi a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Ez természetes dolog a növényevőknél és a mindenevőknél, amelyeknek sokféle, önmagában kiegyensúlyozatlan táplálékot kell fogyasztaniuk, de újabb kutatások rámutattak, hogy a ragadozók – a húsevők – is birtokában vannak ennek a képességnek.

A húsevők között különleges helyet foglal el a kutya: háziasítása legkevesebb 14 000 évvel ezelőtti időkben kezdődött. A kutya az eurázsiai szürke farkas távoli leszármazottja, de az ember mesterséges kiválogatása révén – különösen egy-két száz év óta – már több mint 400 jelentősen eltérő fajtája létezik.

Egy nemzetközi kutatócsoport (University of Sydney – Ausztrália és Massey University – Új-Zéland) kísérletileg megvizsgálta, hogy a kutyák milyen makronutriens (fehérje, zsír, szénhidrát) összetételű táplálék fogyasztására törekednek.

A kísérlet során különböző száraz, illetve konzerv kutyaeledelt adtak az állatoknak, amelyek közül választhattak, és kiderült, hogy a kutyák – az összes vizsgált ebfajta – a 30% fehérje, 63% zsír és 7% szénhidrát arányra törekszenek.

A szárazeledelben túlteng a szénhidrát – a kutyák igényéhez képest -, és kevesebb a zsír, míg a konzervtáp elegendő zsírt tartalmaz.

Érdekes, hogy a kutyafajták – minden külső eltérésük* ellenére – ugyanolyan makronutriens arányú táplálékot igényeltek.

*a kísérletben az 1 kilogramm súlyútól a 100 kilogramm súlyúig vettek részt kutyák

Forrás: Behavioral Ecology

http://beheco.oxfordjournals.org/content/early/2012/10/17/beheco.ars168.abstract

Reklámok

Egy hozzászólás to “A kutyák milyen kosztot választanának?”

  1. Gábor said

    100 kilós kutya??? Húha! :-O Ijesztő lehet…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s