Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Svájc túlnépesedett…

Posted by Suggestor - 2012. november 16. péntek

120 000 aláírást gyűjtöttek a svájci környezetvédők, hogy népszavazást kényszerítsenek ki a bevándorlás korlátozására. Az Ecopop környezetvédő szervezet kezdeményezése azt a nevet viseli, hogy „Stop a túlnépesedésnek, őrizzük meg természeti erőforrásainkat!”

„Jelentős nyomás nehezedik földünkre, a természetre, a vidékre, az életminőség folyamatosan romlik az élőhely hiánya miatt” – mondta Philippe Roch, volt környezetvédelmi igazgató, az Ecopop tagja.

A kezdeményezés tükrözi Svájc lakóinak a túlnépesedés miatti növekvő aggodalmát: Svájc lakosságának száma az idén elérte a 8 milliót, ebből 1,8 millió a Svájcban élő külföldi.

A népességnövekedés megfékezésére javasolják, hogy 0,2 százalék alatt tartsák a bevándorlást, és a svájci kormányzat nemzetközi segélyezési alapjának legalább 10 százalékát a családtervezési programok támogatására fordítsa.

Ez év márciusában a szavazók már támogattak egy, az emberi igényekkel szemben a természet megóvását szolgáló javaslatot: szigorúan korlátozzák az ún. ‘második’ házak – nyaralók – építését, mert olyan rohamos volt a fejlesztés, hogy már veszélyeztette Svájc természeti szépségét.

A kormányzat arra kéri az állampolgárokat, ne támogassák a kezdeményezést, mert az országot konfliktusba sodorhatja az Európai Unióval – szerződésszegés miatt.

Forrás: http://planetark.com/enviro-news/item/67033

Reklámok

Egy hozzászólás to “Svájc túlnépesedett…”

  1. Gábor said

    Ez nagyon tetszik a cikkben:
    “Ez év márciusában a szavazók már támogattak egy, az emberi igényekkel szemben a természet megóvását szolgáló javaslatot: szigorúan korlátozzák az ún. ‘második’ házak – nyaralók – építését, mert olyan rohamos volt a fejlesztés, hogy már veszélyeztette Svájc természeti szépségét.”

    Valahol itt kezdődhet a fenntartható fejlődésről való gondolkodás: önmagunk és a gazdagságunk korlátozása mindenképpen elkerülhetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s