Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A költöző madarak kullanccsal hozzák be Európába a vérzéses lázat

Posted by Suggestor - 2012. november 17. szombat

A vérzéses láz súlyos betegség, amely influenza-szerű tünetekkel kezdődik, de halálos kimenetellel is végződhet az esetek 30%-ában.

A betegség Afrikában, Ázsiában honos, Európában terjedőfélben van, ugyanis Dél-Európába – mint az Uppsalai Egyetem kutatógárdája megállapította – a költöző madarak által került be .

A kutatógárda madár- és kullancs-szakértőkből, molekuláris biológusokból, virológusokból és járványügyi szakemberekből állt.

Két tavaszon, 2009. és 2010. tavaszán 14 824 madarat fogtak be a Capri (olaszországi) és az Anticythera (görögországi) állomáson, ahol a madarak Afrikából Európába menet megpihennek.

Összegyűjtöttek 747 kullancsot a 30 -féle madárról, valamennyit megvizsgálták, a madarakkal együtt. Egy faj, a vörösfejű gébics bizonyult a vírussal fertőzött kullancs hordozójának. Ez a madár Afrika déli részén telel, Közép-Európában fészkel.

„Első ízben találtunk vérzéses láz vírusával fertőzött költöző madarat. Új magyarázat adódik arra nézve, hogyan terjed a betegség, és persze, más, kullancs terjesztette betegség is: hogyan kerül új területre, ahol új emlősállomány fertőződhet meg a fertőzött kullancsoktól” – mondja Erik Salaneck, a tanulmány egyik szerzője.

A Hyalomma nevű kullancs, amely a vérzéses lázat terjeszti, nem él Európában, a melegebb vidékeket kedveli. De az éghajlat melegedésével a kullancsfajok elterjedésének – és a betegségek elterjedésének határai északabbra húzódnak, éppen a költöző madarak révén.

Forrás: Uppsalai Egyetem

http://www.uu.se/en/media/press-release-document/?id=1808&area=3,8&typ=pm&na=&lang=en

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s