Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az USA exportálja a szenet, amit eddig maga égetett el

Posted by Suggestor - 2012. november 17. szombat

Az Egyesült Államok széndioxid-kibocsátása 8,6 százalékkal esett vissza a 2005. évi csúcshoz képest, mert széntüzelésű erőműveik egy részét gáz-üzeműre állították át. Ugyanannyi szenet bányásznak, mint eddig, de ezt eladják a tengeren túlra: az Egyesült Királyságba, Európába és Ázsiába.

A Tyndall Klímaváltozási Kutatóközpont tanulmánya szerint:

„Nem csökkent az energiarendszerekből az atmoszférába kibocsátott széndioxid összes mennyisége, ami számít az éghajlat szempontjából. Az alacsony-karbon retorika ellenére a palagáz* még mindig karbon-intenzív energiaforrás … az ‘aranykor’, amit ígér, nem más, mint ketrec, ami a karbon-intenzív jövőbe zár bennünket.”

Kevin Anderson professzor megjegyzi:

„2008 óta, amióta a palagáz-ellátás jelentőssé vált az USA-ban, alaposan megugrott az Egyesült Államok szén-exportja, ami növeli a globális emissziót, minthogy az Egyesült Királyságban, Európában és Ázsiában égetik el most azt a szenet, helyettünk. A korábbi Tyndall elemzésből arra lehet következtetni, hogy a gáz szerepe az alacsony karbonszintű energiatermelésben nagyon korlátozott, és a palagázra fordított jelentős beruházások elvonják az igazi alacsony vagy zéró karbon-alternatíváktól az erőforrásokat.”

* A palagáz a mélyebb földrétegekben, 1.5-6 kilométerrel a földfelszín alatti pala-képződményekben megbújó gáz. A hagyományos gázkitermelés számára elérhetetlen gáz a fúrási technológiák fejlődésével versenyképessé vált. A rendkívül mély, függőleges, majd vízszintes fúrást követően a mélyben egy úgynevezett hidraulikus repesztési technikával szabadítják ki a palarétegekben rejlő gázt. A technika lényege, hogy nagy mennyiségű vízzel, homokkal és vegyi anyagokkal mikro-repedéseket gerjesztenek a föld alatti palarétegben. A repesztéshez igen nagy mennyiségű, átlagosan 1600 köbméternyi vizet és öt tonnányi vegyi anyagot használnak. Egy palagáz kút feltárásához körülbelül 10-14 repesztés kell, ami hihetetlen mennyiségű édesvíz és vegyi anyag felhasználást igényel. http://greenpeace.blog.hu/2012/08/27/az_eltevedt_energiaforradalom_megujulok_helyett_palagaz

Forrás:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-10/uom-usg102612.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s