Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Genetikai egyensúly: a káros géneknek hasznuk is van

Posted by Suggestor - 2012. november 18. vasárnap

Az öröklődő betegségekért felelős gének egyértelműen károsnak tűnnek, akkor mégis miért nem számolta fel őket egyszer-smindenkorra az evolúció az emberi génkészletből?

A válasz a kérdésre – vagy legalább egy részére – ott lehet, hogy ami az életünk egyik szakaszában káros lehet, az máskor szükségesnek és hasznosnak mutatkozhat.

Azt az elméletet, hogy ugyanaz a gén egyszerre lehet káros is és hasznos is, a szituációtól függően, az öregedés, a rák és genetikai betegségek magyarázatára használták már évek óta. Csak azt nem voltak képesek meghatározni, hogyan lehetséges ez egyetlen organizmuson belül.

A Michigan Egyetem kutatója, Jianzhi Zhang professzor és munkatársai kimutatták, hogy ez a jelenség igen gyakori az élesztőgombáknál. (Az élesztőgombák egysejtű szervezetek, amelyekkel  szívesen kísérleteznek genetikusok és sejtbiológusok.)

„Bármilyen adott környezetben az élesztőgombáknak százszámra keletkeznek olyan génjeik, amelyeket inkább ártalmasnak mondhatnánk a számukra.”

Az ember esetében még több ilyen génnek kell lennie, mint az élesztőgombáknál. Ez arra utal, hogy nagy óvatossággal kell eljárni, amikor az öröklődő betegségeket kezeljük, mert a kezelés – ha eliminálja a betegség okozó genetikai hatást, az élet más területén negatív hatásokhoz vezethet.”

Az élesztőgombáknak körülbelül 6000 génjük van, amiből 1000 esszenciális – ez azt jelenti, hogy ha egy is elvész belőlük, az organizmus elpusztul. Zhang és kollégái 5000 élesztőgomba-törzzsel dolgoztak, mindegyikből egyetlen nem-esszenciális gént ütöttek ki. Figyelték a növekedési ütemüket különböző – hatféle – környezeti feltételek mellett, és összehasonlították a ‘vad’ típusú élesztőgomba törzzsel, amelynek teljes volt a génkészlete.

(A hatféle környezeti feltételt a tápanyag és a kémiai stresszorok különféle vegyítése adta.)

A hatféle környezeti körülmény mellett az élesztőgombáknál nagyjából 300 olyan génkifejeződés történt, amely lassította a növekedésüket, ezért ‘károsnak’ lehetne minősíteni. Ha azokat a géneket kiütötték, gyorsabb lett a növekedésük.

De sok olyan gén volt, amely károsnak minősült egy bizonyos környezetben, és hasznosnak – más környezetben.

„Ez a jelenség nagyon gyakori, bár nem tudunk róla sokat”- állapította meg Zhang professzor.

Forrás:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-10/uom-gth102312.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.