Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Monitorozni kell Európában a triclosant, mondják a tudósok

Posted by Suggestor - 2012. november 19. hétfő

Az Elba folyót az általános monitorozási gyakorlatnál alaposabb vizsgálatnak vetették alá, és megállapították német és szlovák kutatók, hogy számos tesztelési ponton 12-szeresen meghaladta a triclosan* értéke az algák számára még ártalmatlan értéket.

*a triclosan személyi higiénés termékekhez (fogkrém, szappan) adott baktériumölő, gombaölő vegyület

A Helmholtz Környezeti Kutatóközpont és a szlovákiai Környezetvédelmi Intézet munkatársai megállapították, hogy ezt a vegyületet be kell venni a rutinszerűen vizsgálandó anyagok sorába, Európa-szerte.

Ugyanis 500 európai folyóban a szennyező anyagok közül a triclosant a hatodik helyre sorolták, mint a legártalmasabb vegyületek egyikét.

Az Európai Uniós hatóságok éppen jelenleg szándékoznak kibővíteni a monitorozandó anyagok jegyzékét: 33-ról 45-re. De a triclosan nincs az új jelöltek között.

1972 óta van ez a vegyület a piacon, 1998-ban fedezték föl az első komoly környezeti hatásait. Különösen az aggasztja a tudósokat, hogy a triclosant már nem csak a szennyvizekben élő organizmusokban lehet megtalálni, hanem az ember vérében és az anyatejben is. Nem mellékesen, az Európai Unióban 350 tonna triclosant használtak fel 2005-ben.

„Azokat az anyagokat, amelyek nincsenek a listán, nem kell monitorozni, és olyan anyagokat, amelyeket nem monitoroznak, nem szoktak felvenni a listára – mert túl keveset tudunk a környezeti hatásukról” – jellemezte Dr. Peter von der Ohe (UFZ) a dilemmát.

Forrás: http://www.ufz.de/index.php?en=30926

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.