Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az általános egészségszűrés nem csökkenti a halálozást

Posted by Suggestor - 2012. november 21. szerda

A British Medical Journal tette közzé ezt a provokatív tanulmányt: dán kutatók (Nordic Cochrane Centre) megállapították, hogy a rutinszerű általános szűrések, amelyek néhány országban általános gyakorlattá váltak, nem csökkentették sem a szív- és érrendszeri, sem a rákhalálozást.

Ellenben betegségeket találtak és diagnosztizáltak.

Az egészségszűrést úgy szokták definiálni, mint a több betegségre vagy kockázati tényezőre való szűrést, amely egynél több szervre irányul – és az általános népességben zajlik.

Azzal a reménnyel vezették be, hogy csökkenteni fogja a szűrés a megbetegedéseket, meghosszabbítja az életet.

Több hasznát is látni vélték: felfedezik majd a kockázati tényezőket, a betegségek korai előjeleit, például megakadályozzák a rák kifejlődését, táplálkozási tanácsokat adhatnak, testsúly kontrollálását, a dohányzásról való leszokást segíthetik, megnyugtathatják az egészséges embereket, hogy nem fenyegeti őket betegség.

Egészséges embereket szűrni káros – állapították meg  a kutatók, mert túldiagnosztizáláshoz és fölösleges kezeléshez vezet. Egyes (invazív) diagnosztikai tesztelések kárt is okozhatnak.

A szűrővizsgálatokon alkalmazott tesztek közül kevés az, amelyet előzetes vizsgálatokon alaposan kontrolláltak.

A dán tudósok 14 szisztematikus egészségszűrés anyagát nézték végig. A vizsgálatok 1 és 22 év követési időtartammal rendelkeztek. A 14-ből 9 halálozási adatokat is magába foglalt, és összesen 182 880 résztvevője volt. 11 940 résztvevő halt meg a vizsgálat időtartama alatt. 76 403-at hívtak be szűrővizsgálatra, a többit nem. Valamennyi résztvevő 18 éven felüli volt, és a vizsgálatból kizárták a 65 év fölöttieket.

Megállapították, hogy nincs rá bizonyíték, hogy csökkent volna akár a teljes (bármely okból történő) halálozás, akár a szív és érrendszeri, akár a rákhalálozás.

Viszont a szűrés több diagnózist termelt, és több orvosi kezelést, például magas vérnyomásra, jóllehet csak ritkán mérték a vérnyomást.

A kutatók megjegyzik, hogy azok az emberek, akik elfogadják az egészségszűrésre hívást, igen gyakran különböznek azoktól, akik nem veszik igénybe, így valószínűleg nem érik el azokat, akiknek a prevencióra nagy szükségük volna.

Emellett sok orvos maga is szűri a nála más okból megjelenő pácienst szív- és érrendszeri kockázati tényezőkre.

A kutatók szerint a jövőben a vizsgálatokat pontosabban kellene célozni egyes betegségekre: például diabéteszre, obstruktív tüdőbetegségre, vesebetegségre.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-11/bmj-tr111912.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s