Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ausztrália létrehozta a világ legnagyobb tengeri nemzeti parkját

Posted by Suggestor - 2012. november 25. vasárnap

A védett tengeri terület nagysága 2,3 millió négyzetkilométer – akkora, mint Nyugat-Európa -, a trópusi Korall-tengert – Queensland északi partjainál – éppúgy magába foglalja, mint az Ausztráliától dél-nyugatra fekvő korallszirteket.

A nagy kiterjedésű nemzeti parkkal meg akarják előzni az olaj- és gázfeltárásokat és a kereskedelmi halászatot a zavarásra legérzékenyebb területeken, hogy megvédjék a veszélyeztetett tengeri élőlényeket.

Tony Burke, ausztrál környezetvédelmi miniszter ezt mondta a sajtótájékoztatón:

„Nem akarjuk, hogy az emberek óceánjaik nagyszerűségét csak az akváriumokból vagy a ‘Nemo kapitányt’ nézve ismerjék meg.”

Az új tengeri rezervátumban korlátozzák a kereskedelmi halászatot, az olaj- és gáz feltárást, de nem tiltják meg a hajózást, a turizmust és a búvárkodást.

A kormányzati döntés felháborította a kereskedelmi halászati ipart, főként Queensland államban, ráadásul a horgász-szövetségek is háborognak amiatt, hogy elveszítenek egyes területeket.

A miniszter kifejtette, hogy a tengeri rezervátumok mindössze 1 százalékát érintik Ausztrália kereskedelmi halászatának, és a kormányzat 100 millió ausztrál dollárral kártalanítja a halászokat az elvesztett területekért.

A horgászoknak pedig azt válaszolta, hogy a horgászat normálisan folyik majd tovább, mert a parkok több száz kilométerre húzódnak a parttól, jóval messzebb a horgászhelyeknél.

De a horgászok mégis panaszkodnak:

„A kormányzat diszkriminációt alkalmaz a horgászokkal szemben: szabad búvárkodni, turistákat végigvezetni, szállítóhajóknak járni, sőt, még védelmi gyakorlatot is szabad tartani a tengeri parkokban, de a horgászcsaládoknak megtiltják, hogy halat fogjanak.”

Forrás:  Reuters-Planetark

http://planetark.com/enviro-news/item/67160

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: