Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Grapefruit – gyógyszerekkel veszélyes!

Posted by Suggestor - 2012. november 27. kedd

Nem várt, súlyos hatások léphetnek fel a gyógyszerek és a grapefruit együttes fogyasztása miatt, és az ilyen gyógyszerek száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben  – ráadásul sok orvosnak  tudomása sincs ezekről a hatásokról.

Az írás, amely a Canadian Medical Association Journalban jelent meg, sorra vette a 20 évvel ezelőtt felfedezett interakcióról szóló bizonyítékokat, hogy megvilágítsa az orvosoknak, milyen komoly következményei lehetnek, ha együtt fogyasztják ezt a gyümölcsöt bizonyos – a beteg számára felírt – gyógyszerekkel.

“Sok olyan vényköteles  gyógyszer van, amelynek befolyásolja a hatását a grapefruit. Ezek a gyógyszerek lényegesek az adott betegségek kezelésében”  – írja Dr. David Bailey (Lawson Health Research Institute, London).

“Nemrégiben egy zavaró trend jelentkezett: 2008 és 2012 között az ilyen (grapefruittal interakcióban súlyos mellékhatásokat okozó) gyógyszerek száma 17-ről 43-ra növekedett, ami évente 6 újabb gyógyszer hozzáadását jelenti. A növekedés az új kémiai anyagok és formulák bevezetésének eredménye.”

A káros hatásokba beleértendők a hirtelen haláltól az akut veseelégtelenségig, a légzési elégtelenségig, a gyomor- és bélvérzésig sokféle súlyos mellékhatás.

“Ha az orvosnak nincs tudomása arról a lehetőségről, hogy a káros hatás, amit lát, eredhet a páciens diétájából is, nagyon valószínűtlen, hogy kivizsgálná.”
Több, mint 85 gyógyszer létezik, amely interakcióba léphet a grapefruittal, ebből 43 súlyos mellékhatást okoz.  Más citrusgyümölcsök, mint a sevillai narancs (amit gyakran használnak a narancslekvárhoz), a lime és a pomelo szintén tartalmazzák a grapefruit hatóanyagát, a furanokumarint. Ezek a kémiai anyagok a gyümölcshöz tartoznak, és a gyógyszer lebontását a CYP3A4 enzimmel, visszafordíthatatlanul gátolják. Ez az enzim normálisan az összes gyógyszer 50%-ának hatását inaktiválja.

Ezek a gyógyszerek három dologgal jellemezhetők: szájon át bevehetők, nagyon alacsony vagy közepes mértékben  hasznosulók (hány százaléka szívódik fel a véráramba változatlanul), és a gyógyszer lebontása a gyomor- béltraktusban a CY3A4 segítségével történik. Olyan gyógyszereknél, amelyek igen alacsony hasznosulásúak, egyetlen normális méretű grapefruit elfogyasztása olyan, mintha megduplázná a gyógyszer adagját.

A mellékhatás még akkor is előfordulhat, ha a grapefruitot több órával a gyógyszer után veszi be a beteg. Tehát, ha egy nap egyszer beveendő gyógyszerről van szó, hatással lehet rá bármely kis mennyiségű grapefruit fogyasztása, bármikor a nap folyamán. A naponta többször, rendszeresen fogyasztás növelheti a hatást. Például a simvastatin – egy gyakran hazsnált statin – 200 milliliter grapefruit-lével kombinálva naponta egyszer, három napon át, 330%-ban növeli a gyógyszer koncentrációját a szervezetben – a vízhez hasonlítva.

A 45 évnél idősebbek a grapefruit fő vásárlói, és a legtöbb vényre fölírt gyógyszer fogyasztói. Az idősebb felnőtteknél csökken a tolerancia a túlzott gyógyszer-koncentrációra. Ekképpen az idősebb emberek különösen sebezhetőek az interakciókra.

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-11/cmaj-gii112012.php

 

Hírdetés

2 hozzászólás a “Grapefruit – gyógyszerekkel veszélyes!”

  1. Névtelen said

    A legtöbb orvosnak fogalma sincs a legtöbb kölcsönhatásról és idejük sincs rá, hogy ezzel foglalkozzanak. Ezért én nem tudom őket elítélni. Ideje, hogy végre felnőttként kezeljük az orvos-beteg kapcsolatokat és ne lássunk az orvosban egyfajta istenséget vagy varázslót, aki mindennel tisztában van, mindent el tud érni, ha akarja. Nagyon sok mindenről nem tudnak. Így van. Nem mindig jut minden az eszükbe. Ez is így van. Emberek.

  2. UNIOHID said

    “…az idősebb emberek különösen sebezhetőek az interakciókra.” – Hát, ez rossz hír! Erre is ügyelni kell !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: