Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Méreg a habszivacs matracban

Posted by Suggestor - 2012. november 29. csütörtök

A Duke  Egyetem kutatói megvizsgálták a forgalomba kerülő habszivacs matracokat, és megállapították, hogy több, mint felerészben, mérgező vagy nem bevizsgált kémiai égésgátló anyagokat tartalmaznak.

A kémiai anyagok között volt a ‘Tris’ elnevezésű, klórozott égéskésleltető, amit valószínű emberi rákkeltő anyagként tartanak számon.

“A Trist 1977-ig bébipizsamákban alkalmazták, akkor egészségi okokból kivonták a használatból, de még ma is fölbukkant a habszivacs matracok 41 százalékában” – mondta Heather Stapleton környezetkémikus.

Több gyártó csak az elmúlt években kezdte kezelni égésgátlóval a matracait, ahogy azt a Kaliforniai Technikai Bulletin előírja. Az évek múltán ez aztán szó szerint nemzeti szabvánnyá vált, tekintettel a kaliforniai piac fontosságára.

A probléma ott van, hogy az esetek többségében a gyártó maga sem tudja, milyen vegyszert használtak. A legtöbb gyártó úgy vásárolja azt egy másik gyártótól. A kémiai anyag ‘elveszíti az identitását’ útközben, vagy azt márkatörvény védi.

Stapleton és kollégái összesen 102 matracból származó poliuretán mintát elemeztek, amelyeket az Egyesült Államokban adtak el 1985 és 2010 között.

Amellett, hogy a már említett Trist találták, a teszt felderített még pentaBDE-t, amit már 172 országban betiltottak, az USA-ban 2005-ben a gyártók kivonták  gyártásból.

A pentaBDE hosszan megmaradó anyag, és idővel kikerülve a környezetbe, felhalmozódik az élő szervezetekben. A szervezet belső elválasztású mirigyeire van negatív hatással, károsan befolyásolja az agyfejlődést. A magzat alacsony súllyal születik, csökken az IQ-ja és romlik a gyermek  motoros és viselkedési fejlődése.

PentaDBE-t és Trist csak a 2005 előtt vásárolt matracokban találtak. 2005 után a Tris vált a legközönségesebb gyulladáskésleltetővé. Emellett megjelent két új vegyszer is, amelyekről nem volt hozzáférhető egészségügyi adat.

“Mindent összevéve, a matracok 85%-ában találtunk gyulladáskésleltető anyagot, viszont a 2005 után beszerzett matracok 94%-ában. Az összes minta több mint fele, a matrac korától függetlenül, tartalmazott potenciálisan mérgező vagy nem kellően bevizsgált anyagot.”

Olyan sok új gyulladáskésleltető anyag van, aminek az összetétele a gyártó tulajdona, hogy nagyon nehézzé vált a tudósoknak azonosítani őket vagy meghatározni a jelenlétüket, mondta Stapleton.

Forrás:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-11/du-ptf112612.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.