Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Eltér az emberek beszámolója a világról, mert másra tekintenek

Posted by Suggestor - 2012. december 3. hétfő

A férfiak és nők szemmozgását kutatják a Bristoli Egyetem kutatói. Köztudott, hogy gyakran más a férfiak és nők nézőpontja, és ezt szó szerint kell érteni.

„A kutatás a legmeggyőzőbben bizonyítja, hogy – bár ugyanazon a világon osztozunk -, a férfiak és nők nézőpontja időnként nagyon különböző tud lenni” – taglalja Felix Mercer Moss, PhD hallgató, a kutatás vezetője.

A szemmozgás arra szolgál, hogy összegyűjtse a vizuális információt, ami aztán színezi az egyén világfelfogását.

Ugyanígy, amikor az egyének különböző interpretációt adnak a világról, ez azzal az információval van kapcsolatban, amit keresnek, ahova néznek.

A kutatók férfi és női résztvevőkkel filmkockákat, művészeti alkotásokat nézettek meg. Megfigyelték, hogy a nők szeme kevesebbet mozgott, miközben nézték a képeket, mint a férfiaké, de hosszabban elidőztek egy-egy helyen, és több helyet néztek meg.

A különbség ott volt a legnagyobb, ahol emberekről készült képeket néztek. A heteroszexuális párok fotóin mind a férfiak, mind a nők a nőt részesítették nagyobb figyelemben. De míg a férfiakat csak az arcok érdekelték, a nők mindkettejüknek – de főként a nőknek – a testét is szemügyre vették.

Úgy vélik a kutatók, hogy más dolgokat nézhetnek a férfiak, és mást a nők, mivel másként értelmezik a világot.

A nők kedvelte képek azok voltak, amelyek a lehető legnagyobb eltérést produkálták az interpretálásban. Embereket ábrázoltak, és a lehető legjobban megosztották a férfi és női nézőiket a képek értelmezésében.

Van egy nembéli különbség az észlelésben, ez a nők megnövekedett érzékenysége a fenyegetésre.

Ez magyarázza a következő kísérlet eredményét. Az emberek szemét egy képen a leginformatívabb régió vonzza, míg elkerüli azokat a területeket, amely fenyegetést vagy veszélyt hordozhatnak.

Az arcok paradox példái ennek: ez egy olyan régió, amely nagyon informatív és egyúttal potenciális fenyegetést is hordozhat, különösképpen a szemkontaktus.

Míg a férfiak közvetlen szemkontaktust teremtettek az képen lévőkkel, különösen amikor készen álltak szembe nézni az arcon tükröződő fenyegetéssel, a nők elfordították kissé lefelé a tekintetüket – az orr vagy a száj irányába. Valószínűleg azért, mondják a kutatók, mert a nők érzékenyebbek a közvetlen szemkontaktus negatív következményeire.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-11/uob-maw112812.php

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.