Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A rizskorpa segít a vastagbél-rák megelőzésében

Posted by Suggestor - 2012. december 7. péntek

A Colorado Egyetem Rákkutató központja kimutatta, hogy a rizskorpában olyan bioaktív molekulák vannak, amelyek a rák megelőzésében, kiújulásának megelőzésében hatékonyak.

„Molekuláris toxikológus vagyok, és az érdekelt, milyen lehetőségeket rejtenek a táplálékban található rákellenes bioaktív vegyületek. A figyelmemet megragadta a rizskorpa többszörös, gyógyszerhez hasonló jellegű hatása” – mondta Elizabeth P. Ryan, a Rákkutató Központ munkatársa.

„A rizskorpában finom egyensúlyban vannak a bioaktív összetevők, amelyek együttesen mutatnak rákellenes aktivitást, beleértve a sejtburjánzás gátlását, a sejt ciklusának megváltoztatását, a programozott sejthalál, az apoptózis kiváltását a rosszindulatú sejtekben” – magyarázza Ryan.

Ryan és munkatársai kimutatták, hogy a rizskorpából származó kis, bioaktív molekulák, amelyek polifenolokat, ferula-savat (természetes antioxidánsok), tricint, béta-szitoszterolt, gamma-orizanolt, tokoferolt/tokotrienolt, fitinsavat tartalmaznak, de nem korlátozódnak csak ezekre.

„Azon dolgozunk, hogy megállapítsuk ezeknek az aktív molekuláknak az arányait. Előző kísérleteink sikertelenek voltak, nagyjából amiatt, mert a rizskorpában nem egyetlen vegyület nyújtja a hatást, hanem a táplálékban levő sokféle összetevő szinergisztikus hatása működik.”

A bioaktív hatást nem csak a ráksejtekben, hanem a környező szövetekben is meg lehet figyelni, segíti a rizskorpa az egészséges sejtek működését, míg a rákos sejtekét gátolja.

A krónikus gyulladást kezeli, ami a rák melegágya, emellett előmozdítja a rákellenes immunválaszt, és a bélcsatorna mikroflórájának anyagcseréjét kedvezően befolyásolja, ami véd a rák ellen.

„Körülbelül 100 000 fajta rizs van a világon, mindegyik sajátosan ötvözi a bioaktív összetevőket. Nagy kihívás megtalálni az optimális összetételt. A másik gond: biztosítani kell, hogy az emberek rendszeresen megkapják a napi ‘dózist’, ami a védőhatást hozza. A rizs világszerte hozzáférhető, elérhető élelmiszer, úgyhogy a népesség nagy részének hatásos preventív eszköz lehetne.”

Most folyik a rizskorpa klinikai tesztelése.

Forrás: http://www.coloradocancerblogs.org/clinical-trial-tests-rice-bran-to-prevent-cancer/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.