Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ilyen az ember: amikor okos, nem empatikus, amikor empatikus, nem tud okos lenni

Posted by Suggestor - 2012. december 10. hétfő

A Case Western Reserve University kutatója kimutatta, hogy egyszerre nem képes az ember okos is és empatikus (együtt érző) is lenni.

Amikor valaki komoly elemző munkába merül, a képessége, hogy értékelje a tevékenysége emberi költségét, emberi oldalát – el van nyomva.

Pihenés közben az agyunk ciklikusan vándorol a szociális és az analitikus hálózat között. De ha feladatot kap egy egészséges felnőtt, a feladatnak megfelelő idegi úton dolgozik.

„Az evolúció során ez a kognitív struktúra fejlődött ki” – mondja Anthony Jack, a Case Western Reserve Egyetem kognitív tudomány tanársegédje. „Az empatikus és az analitikus gondolkodás – legalábbis bizonyos mértékig – kölcsönösen kizárják egymást az agyban.”

A korábbi elméletek egyike arra engedett következtetni, hogy az agyunkban van egy hálózat, amely a célra irányuló feladatokkal foglalkozik. Ez a teória azt feltételezte, hogy a második hálózat engedi, hogy a gondolatok csapongjanak.

Egy másik elmélet szerint az egyik hálózat a külvilágra való figyelem számára van fenntartva, és a második hálózat a belső figyelem számára.

Ez az új tanulmány arra mutat rá, hogy ha egy felnőttnek egy társadalmi vagy elemzésre váró problémát – külső feladatot – adnak, az annak megfelelő idegi hálózatot vonja be a probléma megoldásába, és eközben elnyomja a másikat. Az agy tevékenységét funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó eljárással szemmel jól láthatóan rögzítették.

„2006-ban a filozófus Philip Robbinssal arra az őrült feltételezésre jutottunk, hogy a tapasztalati és a tudományos megértés közötti távolságot az idegi felépítésünk okozza. Őszintén meg voltam lepve, amikor láttam, mennyire illik az eredmény a teóriába.”

Idegi gátlás van a két agyi hálózat között: aközött az agyi hálózat között, amikor társadalmi, érzelmi, morális kérdésekkel foglalkozunk, és aközött, amikor tudományos, matematikai és logikai értelmezésbe bonyolódunk.”

Ez azt mutatja, a tudományos elemzés valóban kihagy valamit: az embert. A tudomány legnagyobb kihívása, hogyan tudjuk a távoli, hideg leírást, amit az idegtudomány produkál, érzelmileg bevonva, intuitíven megértve, mint egyik ember a másikat, lefordítani.”

A kísérletben 45 főiskolai hallgatónak adtak 20-20 írásos és videón megjelenített problémát, kérték, gondolják át, mit éreznek mások, és 20-20 írott és videón megjelenített fizikai problémát, amit meg kellett oldaniuk.

Az MRI felvételek arról tanúskodtak, hogy a társadalmi problémák aktiválták a szociális hálózatot, és deaktiválták az elemző hálózatot, akár az írott, akár a videón feltett problémáról volt szó. A fizikai probléma viszont aktiválta az elemző hálózatot, és lekapcsolta az empátiával összefüggő agyi régiót.

„Amikor a kísérleti személyek a szkennerben feküdtek, semmit sem csinálva – ezt mi pihenő állapotnak nevezzük – , agyuk természetes ciklusban vándorolt a két hálózat között. Ilyen a felnőtt agy struktúrája, ez a fiziológiai feszültség van meg a gondolkodásban.”

Forrás:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-10/cwru-era103012.php

Egy hozzászólás to “Ilyen az ember: amikor okos, nem empatikus, amikor empatikus, nem tud okos lenni”

  1. uniohid said

    „Amikor a kísérleti személyek a szkennerben feküdtek, semmit sem csinálva – ezt mi pihenő állapotnak nevezzük – , agyuk természetes ciklusban vándorolt a két hálózat között. Ilyen a felnőtt agy struktúrája, ez a fiziológiai feszültség van meg a gondolkodásban.” – Ilyen egyszerű lenne az agy???

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.