Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hagyma, fokhagyma ‘bioszűrő’ eltávolítja a nehézfémeket

Posted by Suggestor - 2012. december 11. kedd

Az élelmiszeripar hagyma- és fokhagyma hulladékát jól lehet használni arra, hogy eltávolítsuk vele a veszélyes nehézfémeket: az arzént, kadmiumot, vasat, ólmot, higanyt, ónt az anyagokból – írja egy tanulmány az International Journal of Environment and Pollution című környezetvédelmi folyóiratban.

A delhi Indraprastha Egyetem (India) biotechnológusai elmagyarázzák, hogyan lehet a hagymafeldolgozó ipari hulladékot remediációra felhasználni, amikor is eltávolítják a szennyezett anyagból, például az ipari szennyvízből, a nehézfémeket.A kutatócsoport megvizsgálta, hogyan lehet optimalizálni a feltételeket a különböző anyagokban: savasságot illetve lúgosságot, a hatás időtartamát, a hőmérsékletet, a koncentrációt – a biológiai nehézfém-szűrő létrehozásához, ipari méretű tisztítás céljára.

Úgy találták, hogy 50 Celsius fokon a tisztítási folyamat hatékonysága nagy mértékben függ a pH-tól – itt az 5-ös pH volt az optimális.

A legtöbbet az ólomból sikerült kivonni, ami az egyik legnagyobb környezetszennyező.

A hagyma grammonként 10 milligramm fémet vont ki a kísérleti oldatból, amely literenként 5 gramm oldott fémiont tartalmazott. A visszanyerési hatékonyság több, mint 70% volt.

A hagyma-biomassza hatékonyságát nem csak szimulált helyzetben, de reális élethelyzetben, ipari szennyvizeken is bemutatták.

„A technika iparilag alkalmazhatónak és kivitelezhetőnek látszik” – állítják a kutatók. „Megfizethető, környezetbarát és alacsony karbantartási költséget igénylő technológiát nyújt a kis és közepes ipari vállalkozásoknak a fejlődő országokban.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/ip-osu121012.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: