Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A halak több táplálékot adnak a tengeri ökoszisztémáknak, mint az ember, az összes hatást együttvéve

Posted by Suggestor - 2012. december 12. szerda

A University of Georgia és Florida kutatóinak érdeme, hogy rájöttek arra a hatalmas szerepre, amit a halak töltenek be a tengeri ökoszisztémákban.

„Egy ideje már gondoltunk arra, hogy a halak ürülékének szerep jut a tápanyag-ellátásban” – mondja Jacob Allgeier, doktorandusz. A tengeri táplálékláncban a halakra úgy szokás gondolni, mint ragadozókra, amelyek mikroorganizmusokat, növényeket, kisebb állatokat fogyasztanak. De a halaknak más szerepük is van a rendszerben – magyarázza. A kiválasztásukkal visszajuttatják a tápanyagokat, amelyeket felvettek, így megtrágyázzák a tengeri füveket és az algákat, hogy nőni tudjanak.A legtöbb trópusi tengerparti ökoszisztémában korlátozottan áll rendelkezésre a tápanyag, a nitrogén és a foszfor.

Az Abaco sziget öblében (Bahamák) végeztek kísérleteket a kutatók, azért, hogy meghatározzák a halak tápanyag-hozamát a rendszerbe. Össze akarták hasonlítani különböző méretű és összetételű halállományok tápanyag-hozzájárulását az ökoszisztémához.

Ismerve a halaknak azt a szokását, hogy a korallszirtek körül gyűlnek össze, építettek egy sor mesterséges szirtet, kisebbet és nagyobbat, és kiválasztottak egy szirt nélküli helyet is (kontrollnak).

Két éven át rendszeresen tanulmányozták a kísérleti helyeket, feljegyezték a halak számát, méretét, faját. Allgeier megalkotott egy modellt, amely a fajok eltérő tápanyag-ellátását becsli az eltérő helyeken.

Közben mérték a tápanyag tartalmát és a tengeri fű növekedésének ütemét is.

„A nagy mesterséges szirteknél a tengeri fű 37 millimétert nőtt naponta, a kontroll-helynél 10 millimétert – ez majdnem négyszeres különbség” – mondta Allgeier.”A halak elképesztő mennyiségű tápanyagot tesznek a rendszerbe, úgy tűnik, többet, mint az összes egyéb forrás együttvéve, beleértve a tápanyag-elfolyásokat a golfpályákról, és az összes ember okozta hatást.”

A halak hatása nagyjából három méterre terjedt ki a nagy szirteknél. A halak több tápanyagot termeltek, mint amennyit a tengeri fű fel tudott venni. A fölösleg odábbsodródott, és mind nagyobb körben trágyázta meg a tengeri füveket és az algákat.

A kutatók feltételezik, hogy idővel a hatás még tovább gyűrűzik.

Allgeier úgy írja le a nagy szirteket, mint ‘biogeokémiai forró pontokat’, azaz olyan területeket, amelyeken különösen gyors ütemű a kémiai anyagok ciklikus áramlása az élő szervezetek és a környezet között.

„A szirtek az ökoszisztéma-hálózat csomópontjai. Nagyságrendekkel megnövekszik a szirtek körül a produktivitás. Ha elegendő szirt van, képesek megnövelni az ökoszisztéma termelékenységét nagyságrendekkel. Legközelebb ezt fogjuk vizsgálni.”

Az egészséges halállomány fenntartásának fontosságára is rávilágít a kutatás, megmagyarázza, hogy a különféle típusú halak különbözőképpen járulnak hozzá a tápanyag-ellátáshoz.

„Még hogyha nagyszámú halállomány van is, de egy faj a domináns, csak egyfajta tápanyag-ciklushoz tudnak hozzájárulni.”

Forrás: http://news.uga.edu/releases/article/fish-enormous-nutrient-impacts-121112/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: