Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem segít az elefántok áttelepítése a konfliktusok csökkentésében

Posted by Suggestor - 2012. december 13. csütörtök

Az ember és az elefánt közti összecsapás Sri Lankán 70 ember és 200 ázsiai elefánt életébe kerül évente. Az egyik megoldás a konfliktusok kivédésére az elefántok áttelepítése szokott lenni. Azt remélik, hogy a nemzeti parkokban nem fognak az elefántok termést tönkre tenni, házakat romba dönteni és megsebesíteni vagy megölni embereket.

De a PLOS ONE folyóiratban közölt tanulmány szerint az áttelepítés nem segít. A Smithsonian Intézet a Sri Lanka-i kutatóintézettel karöltve utánanézett, és kiderítette, hogy az elefántok elköltöztetése még több konfliktust és halált okozott.

„Váratlan dolog történt az átköltöztetett elefántokkal. A legtöbb közülük nem maradt meg azon a helyen, ahova telepítették, elhagyta, és újra a szántóföldeken pusztított” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Prithiviraj Fernando (Smithsonian Intézet).

A kutatók 12 áttelepített, felnőtt hím elefántot követtek a GPS nyomkövetők segítségével, és összehasonlították mozgásukat, viselkedésüket 12 másik hím elefántéval, amelyek eredeti élőhelyükön maradtak. Ez utóbbiak is ‘problémás’ elefántnak számítottak.

Az átköltöztetett elefántok közül kettőt megöltek a nemzeti park területén belül, miután szabadon engedték őket. A többi elefánt elhagyta a park területén vagy még aznap, vagy 260 napon belül. Némelyek arrafelé vándoroltak, ahol elfogták őket, mások nagy távolságokra vándoroltak, csak egy-kettő maradt a nemzeti park közelében.

Az átköltöztetett elefántok szinte mindegyikének volt konfliktusa az emberekkel, a kutatás időszaka alatt 5 embert öltek meg ezek az elefántok. Az elefántok közül is 5 pusztult el – az elengedése utáni nyolc hónap alatt.

Az eredeti élőhelyükön meghagyott elefántok nem öltek meg egyetlen embert sem, és csak egy elefántot lőttek le közülük.

Az ember és az elefánt között kialakuló konfliktus nagyon problematikus kérdés, az elefántok megőrzése szempontjából, gazdasági-társadalmi és politikai szempontból is mind Ázsiában, mind Afrikában. A problémás elefántok százait telepítik át minden évben.

„Ahogy követtük az elefántokat, látjuk a küzdelmüket, és megértjük, miért teszik azt, amiért végül is megölik őket. De azt is megértjük, hogy az elefántok komoly fenyegetést jelentenek az emberre és megélhetésére.”

A szerzők egy másfajta földhasználati elképzelést javasolnak, ami minimalizálja az elefántok termés-pusztítását. Létrehoznának egy vegyes zónát, amelyet az ember és az elefántok közösen használnának, és egy olyan zónát, ami vagy csak az emberek vagy csak az elefántok számára volna fenntartva.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/s-ref121212.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.