Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberé a felelősség a klímaváltozásért

Posted by Suggestor - 2012. december 17. hétfő

A nemzetközi klímaszakértők teljesen bizonyosak abban, hogy az ember a felelős a globális felmelegedésért – szivárgott ki a 2013 végére elkészülő IPCC jelentésből.

„Nagyon valószínű, hogy az emberi tevékenység okozza a globális felszíni átlaghőmérséklet megfigyelhető növekedését 1950 óta” – írják a jelentés rövidített változatában.

A ‘nagyon valószínű’ az IPCC nyelvezetében a legkevesebb 95%-os bizonyosság szintjét jelöli. A következő szint a ‘virtuális bizonyosság’, ami már 99%-os bizonyosságot jelent. Ez a tudósok számára a lehetséges legnagyobb bizonyosság.

Az IPCC előző jelentése (2007) még 90%-osnak nevezte a bizonyosságát, hogy az emberi tevékenység: a fosszilis üzemanyagok égetése az oka az emelkedő hőmérsékletnek.

Az IPCC kijelentette, hogy a kivonat felhatalmazás nélküli, idő előtti napvilágra kerülése zavarokat okoz, mert a jelentés még nem készült el, és valószínű, hogy változásoknak lesz kitéve, mielőtt publikálják.

‘Nagy bizonyossággal’ kijelenti az IPCC, hogy az emberi tevékenység okozza az óceánokban végbemenő széleskörű változásokat, a gleccserek olvadását, a tengerszint emelkedést a huszadik század második felében. Az emberi tevékenység befolyásolta több extrém időjárási esemény megváltozását is.

A kivonat forgatókönyveiben szereplő előrejelzés szerint a hőmérséklet ebben az évszázadban 0,2 és 4,8 Celsius fok között várható, ami szűkebb sáv, mint amit 2007-ben adtak meg.

De szinte az összes forgatókönyvben azzal számolnak, hogy a hőmérséklet emelkedése meg fogja haladni a 2 Celsius fokot.

A kormányzatok 2010-ben még arra tettek ígéretet, hogy megpróbálják 2 Celsius fok alatt tartani a hőmérséklet-növekedést, mert a tudósok szerint ez a határérték: így el lehet kerülni a még több extrém időjárási jelenséget, aszályokat, árvizeket.

A széndioxid-koncentráció a légkörben 800 000 éve nem volt ilyen magas – írják a kivonatban. Kitérnek arra is, hogy az évszázad végére a tengerek szintje 29-82 centiméterrel emelkedik feltehetőleg, szemben a 2007-es jelentésben közzétett 18-59 centiméterrel.

A tengerszint emelkedés az alacsonyan fekvő tengerparti területeken élő embereket fenyegeti – Bangladestől New Yorkig, Londonig és Buenos Airesig. Megnöveli a tengerár betörésének, a parti eróziónak a kockázatát, és a legrosszabb forgatókönyvben: a nagy földterületek elárasztásának kockázatát.

A rövidített jelentésben benne van az Antarktisz és Grönland jegének lehetséges felgyorsult olvadása is, ami még a 2007-es jelentésben nem szerepelt.

Forrás: http://www.newsdaily.com/stories/bre8bd0vv-us-climate-ipcc/

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az emberé a felelősség a klímaváltozásért”

  1. Névtelen said

    “Az emberé a felelősség a klímaváltozásért”
    Milyen meglepő! Sose gondoltam volna… És hogy ez kiszivárgott…! Elképesztő felelőtlenség és gondatlanság! Mi derülhet még ki? Talán, hogy az ég kék és a fű zöld?

    A teljesség kedvéért az IPCC az Éghajlat-változási Kormányközi Testület: http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89ghajlat-v%C3%A1ltoz%C3%A1si_Korm%C3%A1nyk%C3%B6zi_Test%C3%BClet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: