Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Porfelhőkben utaznak a mikrobák Ázsiából Észak-Amerikába, az óceánon át

Posted by Suggestor - 2012. december 18. kedd

2011 tavaszán, két alkalommal – áprilisban és májusban – sikerült a Washington Egyetem kutatóinak összegyűjteni annyi biológiai anyagot DNS formában, hogy meg tudták határozni a két hatalmas porfelhő ázsiai eredetét … és 2100 különálló fajt. A hagyományos módszerekkel, ugyanabból a porfelhőből csak 18 mikrobát tudtak azonosítani.

„A mikroba-fajok meglepő gazdagsága, hosszú utazása az atmoszféra felső rétegében megdönti az aerobiológia minden tradicionális paradigmáját”- mondja David J. Smith, frissen doktorált biológus és asztrobiológus, az írás szerzője.

„Kicsi a világ. A globális széláramlás elviszi bolygónk legkisebb élőlényeit gyakorlatilag akárhová.”

A becslések szerint 7,1 millió tonna aeroszol: por, szennyezőanyag, más részecskék, beleértve a mikroorganizmusokat is, szeli át a Csendes-óceánt minden évben. Az aeroszolt a viharos erejű szél viszi a troposzféra felső rétegébe. (A troposzféra a földtől számított 18 kilométeres, alsó levegőréteg.)

Az írás társszerzője, Daniel Jaffe professzor már korábban dokumentált nagy aeroszol-felhőket a troposzférában, amint átszelik a Csendes-óceánt hét-tíz nap alatt. A mostani kutatást a Mount Bachelor hegy tetején levő obszervatóriumban, Oregon államban végezték.

A mikroorganizmusoknak fele baktérium, a másik fele gomba volt, a talajból eredtek. Vagy már elpusztultak, vagy nem voltak ártalmasak az emberre. Néhány gombafajt azonosítottak, mint amely a mezőgazdasági terményekben kárt okoz, de arra nincs mód, hogy a kártételt konkrétan összefüggésbe hozzák valamelyik porfelhővel.

A legtöbb faj, amit a porfelhőben találtak, jelen van a nyugati parton a levegőben is, alacsony koncentrációban, de a porfelhő olyan nagy mennyiségben hozta ezeket, hogy a tudósok arra gondoltak, a mikroorganizmusokat légszennyezőként is nyilván kellene tartani.

„Nagyon meg voltam lepve a mikroorganizmusok koncentrációján. Az ember azt várná, hogy csökken a számuk – felhígulnak vagy kihullanak – ahogy a magasság emelkedik. De a porfelhő együtt tartja őket, ahogy a levegőt szennyező anyagokat.”

Két, nagyon gyakori baktériumfajról, amit a felhőben találtak, köztudott, hogy spóra alakban képesek magukat hibernálni, ami különösen alkalmassá teszi őket a nagy magasságban való utazásra.

„Úgy gondolom, közel kerültünk ahhoz, hogy a légkört is ökoszisztémának nevezzük. Mindmáig az emberek csak szállítószalagnak tekintették vagy egy időleges, átmeneti helynek, amelyen át mozog az élet. De hogy ennyi sejt képes legyen hosszú utat megtenni, adaptálódva a nagy magasság körülményeihez, ez már új besorolást kíván.”

A troposzféra felső részéből mintát venni nem egyszerű dolog, a múltban repülőgépet vagy meteorológiai ballont használtak.

„Mivel ilyen nehéz mintát venni, úgy vélem, ez lesz az utolsó biológiai környezet a bolygón, ami felfedezésre vár”- mondta Smith.

Forrás:

http://www.washington.edu/news/2012/12/17/plumes-across-the-pacific-deliver-thousands-of-microbial-species-to-west-coast/

 

 

 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: