Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A púpos bálna akkor is énekel, ha vadászik

Posted by Suggestor - 2012. december 20. csütörtök

 

A púpos (humpback) bálnák arról nevezetesek, hogy énekelnek. Gyakran hallani őket párválasztás idején, amikor a hímek a nőstények kegyeiért vetélkednek. Újabban arról is beszámolnak a tudósok, hogy nem kizárólag a párválasztási területen énekelnek, hanem a táplálkozás, a vadászat ideje alatt is.

„Szükségük van táplálékra. Szükségük van párra. Lényegileg több feladatot oldanak meg egyszerre” – mondja a társszerző, Ari S. Friedlaender, a Duke Egyetem kutatója.

A kutatók 10 púpos bálnát követtek 2010 május-júniusban, Nyugat-Antarktisz parti vizeiben.Az ottani öblök és fjordok kedvelt táplálkozó helyei a bálnáknak: itt teleehetik magukat krillekkel (apró rákfélék) minden ősszel, mielőtt több ezer mérföld messzire, melegebb vizekre vándorolnának, ahol a borjaik megszületnek.

A követést érzékelőkkel oldották meg, amelyet a bálnákra rögzítettek, így fel tudták venni az állatok víz alatti mozgását és a hangjukat is, miközben táplálékot kerestek.

Mind a 10 állatnál jól hallható volt a háttérben az ének, két ízben pedig olyan intenzív és folyamatos ‘dalt’ örökítettek meg, ami szerkezetében és szervezettségében felveszi a versenyt a tipikus ‘párért vetélkedő’ dallammal.

Olykor közel egy órán át tartott az éneklés, egy alkalommal pedig vagy a bálna, vagy közelben lévő társa éppen merülőfélben volt az éneklés alatt – az érzékelő tanúsága szerint.

A púpos bálnák leggyakrabban a párválasztási szezonban énekelnek, de ismertek egyéb alkalmak is: például, amikor az anya a borját kíséri a vándorlási útvonalon. Azt, hogy miért énekelnek, még nem tudják pontosan, de egy dolog biztos: a párválasztáskor énekelt ‘dalok’ mások. Különböznek hosszúságukban, felépítésükben azoktól, amelyeket más időben és más helyen lehet hallani.

„A tény, hogy a párválasztó ‘dalokat’ halljuk késő ősszel, a táplálkozó helyeken, Antarktisz partjainál, arra enged következtetni, hogy a púpos bálnák viselkedése talán szorosabban kötődik az évnek egy bizonyos időszakához, mint a fizikai helyhez.”

Ahogy a régió klímája melegszik, a tengerjég az Antarktisz körül elvékonyodott az utóbbi években, és a nyílt víz hosszan megmaradt a táplálkozási szezonban. A bálnák hosszabb ideig maradnak itt az ausztrál őszben, belaknak krillből, ahelyett, hogy a meleg vizek felé vándorolnának.

„A párválasztás lehet, hogy most másutt, feljebb történik. Ez is megér egy kutatást.”

 

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/du-mws121912.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s