Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tudomány és technika új etikai dilemmái, 2013

Posted by Suggestor - 2012. december 21. péntek

A University of Notre Dame ‘Tudomány, Technika és az Értékek Központja’ tudósai közzétették a megoldásra váró etikai kérdések listáját.

Az a céljuk a listával, hogy előmozdítsák a közjót: tudósok és laikusok egyaránt elgondolkodhatnak a témákon, kérdéseket vethetnek fel, emellett tájékozódhatnak az érdeklődők a tudományos anyagokból, amiket nyújtanak.

Íme a (nem teljes) listája az új etikai dilemmáknak:

 • meg lehet ‘hekkelni’ a beültetett orvosi eszközöket.   Nemrégiben Barnaby Jack demonstrálta egy pacemaker sebezhetőségét: feltörte a biztonsági kódját a laptopjáról és átprogramozta. Hogyan tudjuk biztosítani ezeknek az eszközöknek a biztonságát?
 • A 3-D-s nyomtatás    3-D-s nyomtatással szinte mindent meg lehet alkotni, az építészeti modellektől az emberi szervekig. De ha kitekintünk a jövőbe, láthatjuk a személyre szabott gyógyszereket vagy az otthon kinyomtatott géppisztolyt és robbanóanyagot. Jelenleg a 3-D printelés még csak a művészek és a dizájnerek számára valóság, de könnyen elképzelhető olyan jövő, ahol a 3-D nyomtatók hozzáférhetőek, készek kinyomtatni bármilyen terméket, és ez a gyártó szektort teljesen tönkreteszi.
 • Autonóm rendszerek   A gépek fejlődése az ember által ellenőrzött felől az automatikus – pláne az autonóm felé tart. Autonóm, amely emberi input nélkül, önmaga képes dönteni. Minthogy ezek a rendszerek emberi ellenőrzés nélkül működnek, és arra vannak tervezve, hogy maguk hozzanak döntéseket, azt etikai, jogi, társadalmi, politikai dilemmák hatalmasak. Ki felel az autonóm rendszer döntéséért? A tudós, aki tervezte a rendszert?
 • Ember-állat hibridek   Ezidáig a tudósok még sejtszinten megálltak az ember-állat hibridek létrehozásában. Sokak szerint még a legszerényebb kísérleteik is sértik az emberi méltóságot, elmossák a fajok közötti határvonalat. Vajon ez a kutatás a jövő az ember megértésében és a betegségek gyógyításában, vagy nem más, mint új fajok létrehozása?
 • Az emberi test tökéletesítése, feljavítása, ‘felturbózása’    Már ma is léteznek gyógyszerészeti, sebészeti, neurológiai feljavítási módszerek – terápiás célra. De mi van, ha ugyanezeket a módszereket – a társadalmi normákon túlmenően – használni akarják az ember biológiai funkcióinak javítására, növelésére? Hol a határ a terápia és a feljavítás között? És mivel igazolható az emberi test feljavítása, amikor annyi ember az alapvető terápiához sem fér hozzá?

Forrás: http://reilly.nd.edu/outreach/emerging-ethical-dilemmas-and-policy-issues-in-science-and-technology/

Egy hozzászólás to “A tudomány és technika új etikai dilemmái, 2013”

 1. Névtelen said

  Ez a cikk nagyon tetszik, a problémák mindenképpen érvényesek és aktuálisak, sőt, talán már kicsit el is vagyunk késve azzal, hogy most kezdjünk ezeken gondolkodni.
  Ami viszont a sajnálatos, örök probléma az az, hogy az emberek és a fejlődés nem fogja figyelembe venni azt, hogy ezek gondot jelentenek. Korábban ezt már több kérdést illetően bizonyítottuk.

  Az ember-állat hibrid problémát nem teljesen értem, sertés szív emberbe ültetésével már korábban is próbálkoztak, nem annyira etikai, mint inkább orvosi problémának tűnik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.