Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A brazil húsipari tröszt visszavonta a Greenpeace elleni keresetét, teljesíti a követelést

Posted by Suggestor - 2012. december 22. szombat

A világ legnagyobb húsipari társasága – a JBS SA – ígéretet tett a Greenpeace-nek, hogy nem fog ‘a tilosban járni’, védett területekről származó szarvasmarhát nem vásárol.

Júniusban, amikor a Greenpeace megvádolta a húsipari társaságot, hogy a bennszülött rezervátumokban nevelt szarvasmarhát vásárol fel, emlékeztetett arra az ígéretére, amit a brazil húsipar tett még 2009-ben: nem szereznek be szarvasmarhát az illegálisan kiirtott területekről, és más, védett zónákból, sem olyan állattenyésztő telepekről, amelyek rabszolgamunkásokat alkalmaznak.

A Greenpeace megemlítette, hogy két másik nagy húsfeldolgozóval nincs probléma, ők igazolni tudják a beszerzések eredetét. Ekkor mondta azt a JBS, hogy üzleti hitelrontásért bepereli a Greenpeace-t.

Most azonban, a héten a JBS elnöke kijelentette, hogy a JBS és a Greenpeace új mérföldkőhöz érkeztek, együttes erővel veszik fel a harcot a szarvasmarha-legelők miatti erdőirtás ellen.

A JBS beleegyezett, hogy 2014-re minden szarvasmarha-beszerzést ellenőriznek Amazonas-medencében, monitorozni fogják az erdőirtásokat.

Bár Brazília nagy lépést tett előre az elmúlt évtizedben az erdőirtások ellen, a farmerek, állattenyésztők földéhsége nem csillapodott.

A JBS 2010 óta kifejlesztett egy monitorozó rendszert, amely műholdas felvételeken, az állattenyésztő telepek földrajzi beazonosításán és a hivatalos testületek információin alapul, és képes azonosítani minden egyes telepet, ahonnan a társaság vásárol. A JBS 22 000 regisztrált beszállítójából hozzávetőleg a felének már elkészült a digitális térképe.

Egyébként a brazil kormány szerint 1988 óta az idén volt a legkisebb arányú az őserdő-irtás, az ellenőrzéseknek köszönhetően.

A globális gabona- és húsárak emelkedése, a tavalyi súlyos aszály után a brazil szójatermelők kiterjesztették a termőterületet – 2003 óta a legnagyobbra, és a brazíliai szarvasmarha-csordák rekord-nagyságúra, 210 millióra nőttek.

Forrás:

http://planetark.com/enviro-news/item/67450

Hírdetés

2 hozzászólás a “A brazil húsipari tröszt visszavonta a Greenpeace elleni keresetét, teljesíti a követelést”

  1. Névtelen said

    Ennek sajnos nagyon is kifogáskeresés és “takarózás” hangzása van: a tenyésztők hibája az egész, de majd 2-3 év múlva minden rendben lesz 😦
    Egy aprócska megjegyzés: az Amazon-medencét magyarul Amazonas-medencének hívják: http://hu.wikipedia.org/wiki/Amazonas-medence , bár ennek most viszonylag kicsi a jelentősége.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: