Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Colorado folyó vízhozama jelentősen csökken az elkövetkező évtizedekben

Posted by Suggestor - 2012. december 24. hétfő

40 millió ember vízszükségletét biztosítja a Colorado folyó, de a klímaváltozás az előrejelzések szerint 10 százalékkal csökkenteni fogja a következő évtizedekben a vízhozamát. Ezzel veszélybe kerül a hosszú távú víz-megosztási egyezség, amit a dél-nyugat amerikai városok és farmok kötöttek egymással.

„Lehet, hogy nem úgy hangzik, mintha valami nagy mennyiségű vízről lenne szó, kivéve akkor, ha a folyó már ma is túlzottan igénybe van véve” – mondta Richard Seager, klímatudós (Columbia University).

A kutatás a 2007-ben, a Science folyóiratban publikált eredményeire alapozva megállapítja, hogy a dél-nyugati vidék – a klímaváltozással – szárazabbá válik, a hőmérséklet emelkedik.

Az USA Belügyminisztériumának is volt egy nagy léptékű kutatása ebben a témában, ami arra enged következtetni, hogy hosszabb és súlyosabb aszályok fognak jönni 2060-ra, és 9 százalékkal csökken a Colorado vízhozama.

„Mindenki azt kérdezte, vajon a legújabb generációs modellek mit mutatnak, mi várható. Elvégeztük a kutatást, és ez azt mutatja, jobb, ha komolyan vesszük a szárazsági előrejelzéseket” – mondta Bradley Udall, hidrológus.

A Colorado folyónak három fő szakaszát különböztetjük meg víz-kezelés szempontjából: a mellékfolyókat, a Kalifornia-Nevada régiót és Texast. A kutatás a legújabb modelleket használta a csapadék szezonális változásának, a párolgásnak, az elfolyó csapadéknak és a talaj nedvességtartalmának meghatározásához, a közeli jövőre nézve, 2021-től 2040-ig.

A kiszáradás mind a három régióban várható, ahogy a melegebb hőmérséklet nagyobb párolgást idéz előmég ott is, ahol szezonálisan nagyobb eső vagy hómennyiséget kapnak – állapította meg a tanulmány.

Azzal számolt, hogy a hőmérséklet 2021-től 2040-ig 1 vagy 2 Celsius fokkal magasabb lesz a jelenleginél. A Colorado mellékfolyói több csapadékot kapnak várhatóan, de az éves hozam mégis átlagosan 10 százalékkal – tavasszal 25 százalékkal – alacsonyabb lesz.

Kalifornia és Nevada nagy változásokra számíthat tavasszal: 20 százalékkal csökkennek a tavaszi vizek. Texas teljes egészében szárazabbá válik.

Texasban a modell szerint csökken a csapadék is, a párolgás is, tavasszal is, nyáron is, de mindez amiatt van, hogy „nem lesz már nedvesség, ami elpárologjon” – mondja a társszerző, Mingfang Ting, klímatudós.

Dél-nyugaton a lakosság növekedése plusz terhelést jelen a regionális vízkészletekre.

A Colorado folyó előrejelzésben megadott 10 százalékos vízhozam-csökkenése ötször nagyobb, mint amennyit Las Vegas elhasznál egy év alatt.

Alternatív források nem lévén, vissza kell fognia a nyugatnak a vízhasználatot.

„Nem lehet egy másik vízprojektet kialakítani, ez a probléma ettől ilyen bonyolult” – állapította meg Udall.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/teia-scr122112.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: