Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az elefánt emésztésétől lesz különleges zamatú a kávé

Posted by Suggestor - 2012. december 25. kedd

Thaiföld északi szegletében, ott, ahol az ország Laoszszal és Mianmarral  találkozik, az Aranyháromszögben, éldegél egy 20 elefántból álló csorda. Az elefántok lelegelik a kávé termését,  eltelik 15-30 óra, míg az állat megemészti, kiüríti. Az elefánt vegetáriánus diétája föld- és gyümölcs aromát ad a magoknak, mondja Blake Dinkin, aki 300 000 dollárt költött a kávé – Black Ivory Coffee vagy Fekete Elefántcsont Kávé – kifejlesztésére.

Amikor az elefánt kávét eszik, a gyomorsavai lebontják a kávé fehérjéit, ami a kávé keserű ízét adja. Elméletem szerint egy természetes fermentációs folyamat megy végbe az elefánt emésztőrendszerében. Ez hozza létre azokat az ízeket, amiket nem kap meg az ember más kávétól.”

A Golden Triangle Ázsiai Elefánt Alapítványa megmentett elefántok menedéke, ahol most 20 elefánt él – először nem gondolta volna, hogy beszáll az ‘üzletbe’.

„Az első gondolatom a koffein volt: nem árt meg az állatoknak vagy nem szoknak hozzá?” – mondta John Roberts, az alapítvány igazgatója.

Ma már 8 %-ot kapnak a kávé teljes eladási árából, amit a csorda gondozására fordítanak.

„Amennyire meg tudjuk ítélni, végül is semmi káruk nincs belőle az elefántoknak.”

Mielőtt Dinkin ezt az üzletet ajánlotta volna az alapítványnak, egy kanadai állatorvossal dolgozott együtt: állatkerti elefántoknál végeztek teszteket, és kimutatták, hogy egyáltalán nem szívódik fel náluk a nyers magból a koffein.

„Úgy gondoltam, érdemes megpróbálni, hátha be lehet segíteni az elefántok megélhetési költségeibe” – magyarázza Roberts, az igazgató. (Egy elefánt tartási költsége 1000 dollár havonta.)

Az elefántok azonban nagyon kevéssé hatékony ‘munkások’.

33 kilogramm nyers kávéból 1 kilogramm Black Ivory kávé lesz. A magok többségét megrágják az állatok vagy elvész a magas fűben a trágyájuk.

A kávé begyűjtése is nagyon munkaigényes: bennszülött nők összegyűjtik az elefántürüléket, kiszedik belőle a kávémagokat, alaposan megmossák, majd a magokat eladják. Bangkokban megpörkölik egy gourmet pörkölőben.

És az emberek isszák, noha 50 dollárba kerül egy csészével belőle. Viszonylag jól szituált, kalandokra nyitott emberek, akik isszák. Vágynak egy jó sztorira, amit elmesélhetnek.

Azt mondják, valami különleges, soha nem tapasztalt, vad ízt éreznek benne.

Forrás:

http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jMuh0xQDss5wKQ4aWNk1ECLdjGhA?docId=7cc56d51b95e4e70a4408eff16aae336

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: