Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem csak a növények, állatok változatossága veszhet el, de a talajbaktériumoké is

Posted by Suggestor - 2012. december 26. szerda

Amikor az esőerdőt kivágják az Amazonas mentén, felégetik, majd egy idegen fűfajt vetnek el – ebből lesz a szarvasmarha-legelő…

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a mikrobiális szervezetek diverzitásának változását az esőerdők szántófölddé, legelővé alakítása nyomán.

Klaus Nüsslein (University of Massachusetts Amherst), a trópusi esőerdők talajának mikrobiológus szakértője, azt mondja:

Az esőerdő átalakítása legelővé megváltoztatja a baktérium-közösségeket a talajban. A legelő talajában nagyobb számban vannak ugyan fajok, de ezek nem kapcsolódnak egymáshoz, nem úgy, mint az erdőtalajban. Elveszítjük az erdőben élő fajokat, a legelők fajai – egyneműek, homogének. Ez azt az ökológiai veszteséget jelzi, hogy a legelő baktérium-közösségei kevésbé lesznek képesek megbirkózni a külső stresszel.

A kutatók négy éven át vizsgáltak egy nagy farm-területet Rondoniában (Brazília), éppen az esőerdő és a mezőgazdasági célra hasznosított föld határán. Az első kutatásaik arra engedtek következtetni, hogy a baktériumközösség sokkal változatosabb lett azzal, hogy legelővé alakították az erdőt.

A kutatás negyedik évében azonban rájöttek, hogy a mikrobiális diverzitás változása csak nagyobb földrajzi területen érvényesül. A legelő talajában egyneműsödnek – homogenizálódnak –  a baktériumfajok, és nettó veszteség keletkezik az össz-változatosságban. A baktériumok genetikai változatosságának elvesztése csökkenti az ökoszisztéma rugalmasságát.

„Régóta tudjuk már, hogy az Amazonas esőerdeinek mezőgazdasági célú átalakítása a növények és az állatok változatosságának csökkenését okozza. Most már azt is tudjuk, hogy a mikrobiális közösségek, amelyek oly fontosak az ökoszisztéma szempontjából, szintén jelentős veszteségeket szenvednek.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/uoma-adb122012.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.