Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A poszméhek nem szeretik az aszfaltot, kövezetet

Posted by Suggestor - 2012. december 27. csütörtök

A poszméhek a talajban laknak, a szilárd burkolatú talaj elveszi az élőhelyüket, csökkenti a számukat, miközben a beporzó munkájuk nélkülözhetetlen – mutatja ki a University of Texas és a University of California (Berkeley) tanulmánya.

Ha a városépítésnek gondja volna arra, hogy minimalizálja a kövezet, burkolat használatát, és növelje a természetes élőhelyek számát, javíthatná vele a vadméhek fészkelési lehetőségét, ami az haszonnövények beporzása szempontjából létfontosságú.

Pollinátor*-krízis állhat elő” – mondja Shalene Jha, a Texas-i Egyetem biológusa.

*pollinátor – beporzó (méh)

A mézelő méhek száma gyorsan csökken, a vadméheké úgyszintén, világszerte. A vadon élő méhek fontos beporzó szolgálatot tesznek nekünk azzal, hogy beporozzák a gyümölcsöket, dióféléket, a takarmánynövényeket. Annak megértése, hogyan mozognak a tájban, a területen, segíthet nekünk megőrizni a biodiverzitásukat és javítani a terméseredményeinken.”

A tanulmányból arra is fény derül, hogy a városi, külvárosi kertek, parkok fajokban gazdag virágágyásai, a farmok és a helyre állított élőhelyek utat nyitnak a méheknek a virágpor, nektárgyűjtéshez és ezzel együtt a beporzáshoz, széles területeken.

A gyorsan urbanizálódó Földön nagyon fontos következtetéseket lehet levonni ebből a bolygó beporzó méheinek megtartására.

A beporzó tevékenység értéke a becslések szerint legalább évi 200 milliárd dollár.

A kutatásban a bennszülött kaliforniai poszméh (Bombus vosnesenskii) élőhelyeit tanulmányozták, városi környezetben, farmokon és természetvédelmi területeken.

Azon túl, hogy megállapították, a burkolat negatívan hat a vadméhekre, még a következő felfedezéseket tették:

  • nem a virágok sűrűsége határozza meg, milyen messze röpül a poszméh, hosszabb távot is megtesz hogy fajban gazdag területeket találjon
  • akkor is távolabb repül az otthonától, ha az őt körülvevő táj kevéssé változatos. „Ha sűrűn növő, egyöntetű virágok foltjait találja, vállalja a kockázatot, és távolabbra is ellátogat, hogy fajban gazdag virágokat találjon.”

 

„Előző munkánkhoz kapcsolódva, amelyik kimutatta, hogy a poszméhek megritkultak a mezőgazdasági területeken, tanulmányunk azt ajánlja a farmereknek, hogy változatos haszonnövény típusok, virágzó sövény ültetésével mozdítsák elő ennek az értékes beporzó rovarnak a szaporodását.”

Bár nyilvánvalónak tűnik, hogy a szilárd burkolat és a földben fészkelés nem fér össze, Jha azt mondja, hogy az urbanizáció, a talaj beburkolásának hatását nem vizsgálták még tudományosan a vadméhekre.

„Most már – genetikai eszközökkel – meg tudjuk becsülni egy méhkolónia létszámát egy adott területen. Így jobban megérthetjük, hogyan élnek és mozognak, széles, változatos területeken a vadméhek.”

A mézelő méhektől eltérően, a poszméhek nem készítenek hasznosítható mézet – ‘csak’ beporozzák a növényeket, méghozzá a lehető leghatékonyabban.

„Nagyok, és sok virágport tudnak vinni. Ott rezegnek, vibrálnak a  testükkel a virágok körül, kiválóak a virágpor átvitelében virágról virágra” – magyarázza Jha.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/uota-bdb121912.php

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.