Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem szűri, hanem valóban megtisztítja a levegőt

Posted by Suggestor - 2012. december 29. szombat

Mathew Johnson, atmoszféra kémikus (Koppenhágai Egyetem) feltalált és szabadalmaztatott egy eljárást, amely a levegőt – ipari méretekben is – képes megtisztítani természetes módon, úgy, ahogy a Föld légköre megtisztítja önmagát.

A folyamatot a napfény váltja ki, a szennyező gázok magasabbra emelkednek a légkörben, részecskék formálódnak, amelyek természetesen jelen lévő anyagokon, mint például ózonon haladnak át. Újabb részecskék keletkeznek, amelyeket kimos a légkörből az eső. És amikor eső veri a földet, a légkör újra tiszta lesz.

Más szóval: az egész folyamat a természet saját tisztítási módszerén alapszik, magyarázza Johnson professzor.

Éveken át kutattam a légkör öntisztító mechanizmusát. Hirtelen rájöttem, hogy ez a mechanizmus oly egyszerű, hogy berakhatjuk egy dobozba, és használhatjuk a beltéri levegő tisztítására. A beltéri levegőt is jobbá teszi, de jelenleg most egy ipari folyamat szagát távolítjuk el, lehetőséget adva egy cégnek, hogy továbbra is működhessen, és a szomszédai is örüljenek” – mondta Johnson professzor.

Tudományosan megfogalmazva Matthew Johnson szabadalma nem más, mint légköri fotokémiai gyorsító.

Az egész folyamat öt alumínium dobozba van zárva, egy aarhusi üzem, a Jysk Miljoerens tetején. A hagyományos eljárásokkal összehasonlítva ez az új módszer inkább eltávolítja a szennyeződést, mintsem felhigítaná, mint a kémény, amivel kivezetjük a füstöt.

A módszer nem igényel szűrőket, ezért a karbantartása nem költséges. Nagyon kevés energiát fogyaszt, klímahatása elhanyagolható.

A Jysk Miljoerens cég azzal keresi a kenyerét, hogy kiválasztja az olajat a hajók fenék- vagy ballasztvizéből, hogy azután az olajat visszanyerjék. A gondjuk az volt, hogy a szennyvíz-kezelés szagát hogyan szüntessék meg, mert a  szag volt az, ami a létüket fenyegette.

„Több megoldást is tanulmányoztunk, hogyan szüntethetnénk meg a szagokat – és a levegőszennyezést, úgy látjuk, ezzel sikerült. Megszüntették a mi – és Aarhus város problémáját” – nyilatkozta Naldal, az üzem vezetője.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/uoc-gas122112.php

2 hozzászólás to “Nem szűri, hanem valóban megtisztítja a levegőt”

  1. Névtelen said

    “Újabb részecskék keletkeznek, amelyeket kimos a légkörből az eső. És amikor eső veri a földet, a légkör újra tiszta lesz.”

    Nem ezt neveztük régebben savas esőnek? Akkor még nem megoldás volt, hanem probléma.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.