Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fényes üstökös várható 2013 őszén

Posted by Suggestor - 2012. december 31. hétfő

Az ISON nevű üstökös, amelyet nemrégiben fedezett fel két orosz amatőr csillagász, november 28-án halad el a Nap középpontjától 1,9 millió kilométerre.

A Nap hője megolvasztja az üstökös jégburkát, ebből keletkezik a látványos csóva, amely szabad szemmel is látható lesz 2013. októbere és 2014 januárja között.

Már hogyha túléli az üstökös, mert lehet, hogy darabokra hullik, ahogy közeledik a Naphoz, vagy nem lesz a Földről is látható csóvája.

Ez év szeptember 21-én fedezte fel a két orosz amatőr csillagász, Artyom Novicsonok és Vitalij Nevszkij az ISON-t, amely a nevét az International Scientific Optical NetworkISON – nemzetközi teleszkóp-hálózatáról kapta.

Az ISON üstökös pályája nagyon hasonlít egy régebbi üstökösére, amelyik 1680-ban haladt el a Föld mellett, és amelynek a feljegyzések szerint olyan fényes csóvája volt, hogy nappal is lehetett látni. A pálya szokatlan hasonlósága miatt úgy vélik egyes tudósok, hogy esetleg egy közös ős-üstökösből származhat.

„Az ISON olyan fényes lehet, amilyet ötszáz évente egyszer látni  – fényesebb lehet a teliholdnál” – írja a brit csillagász, David Whitehouse a The Independent-ben.

Forrás: http://www.newsdaily.com/stories/bre8br0kq-us-space-comet/

 

3 hozzászólás a “Fényes üstökös várható 2013 őszén”

 1. Névtelen said

  „Az ISON olyan fényes lehet, amilyet ötszáz évente egyszer látni – fényesebb lehet a teliholdnál” – Lehet, hogy ismét “születés” lesz?

  • Névtelen said

   Gondolom arra gondol, hogy majd megint “Lángos csillag áll felettünk”… Az ilyen hozzászólások nem szerencsések, mert ezek indítják el az új internetes butaság lavinákat. Most, hogy 2012 december elmúlt, majd arról fognak beszélni a ráérő emberek, hogy új Esthajnal csillag lesz, ami az új Megváltó születésének a helyét fogja mutatni és menjünk mind oda.
   A hívő ember tudja, hogy a Megváltó: Jézus és már megszületett és meghalt a bűneinkért. Ne várjunk mást helyette! Ő az.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.