Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az anyatejben hétszázféle mikroba van

Posted by Suggestor - 2013. január 5. szombat

Spanyol tudósok DNS-szekvenálási technikával azonosították az anyatejben lévő baktériumokat, és úgy találták, hogy bizonyos változók befolyásolják a tejben a mikrobák gazdagságát.

A kolosztrumból (előtejből) – vagyis a szülés utáni első tejelválasztásból – származó mintában több, mint 700 mikroorganizmus fajt találtak a kutatók.

Majd egy, illetve hat hónappal szülés után vettek mintát az anyatejből, azt vizsgálták, magyarázta Maria Carmen Collado, a tanulmány társszerzője.

Megállapították a kutatók, hogy a túlsúlyos anyáknak, és azoknak az anyáknak a tejében, akik több súlyt szedtek magukra  a terhesség alatt, mint amennyi az ajánlott, jóval kisebb volt a baktériumok fajgazdagsága.

Az újszülött világra jövetelének módja is befolyásolta az anyatej mikroba-gazdagságát: az előre tervezett császármetszést követően más, és kevésbé fajgazdag mikroorganizmusok lelhetők föl az anyatejben, mint a normális szülésnél. Érdekes módon, amikor a császármetszésre nem előre tervezve, hanem szülés közben került sor, az anyatej összetétele nagyon hasonló volt a normálisan szült anyákéhoz.

De a fizikai stressz a szülés alatt – az is befolyásolta az anyatej összetételét, állapították meg a kutatók.

Most azon dolgoznak, hogy megállapítsák, mi is a szerepe az anyatejben lévő baktériumoknak:   segítenek  megemészteni az anyatejet a babának, vagy immunvédelem a célja, az, hogy segít megkülönböztetni az idegen organizmusokat.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-01/f-sf-bmc010413.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s