Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az űrutazás felgyorsítja az Alzheimer-kór kifejlődését

Posted by Suggestor - 2013. január 9. szerda

A PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány szerint az űrt betöltő kozmikus sugárzás, amely a hosszabb űrutazások alkalmával folyamatosan ‘bombázza’ az űrhajósokat, az agy károsodását okozza, és felgyorsítja az Alzheimer-kór kialakulását.

„A galaktikus kozmikus sugárzás nagy veszélyt jelent a jövő űrhajósaira” – állítja  M. Kerry O’Banion, a University of Rochester Medical Center neurobiológia professzora.

„Már régóta tudatában vagyunk annak, hogy a sugárexpozíció, ami az űrben éri az asztronautákat, egészségproblémákat, például rákot okoz. Ez a kutatás azonban első ízben mutat rá, hogy az a sugárzásszint, amit egy Mars-utazás jelent, kognitív (tanulási) problémákat okozhat, és felgyorsíthatja az agyban az olyan változásokat, amelyek az Alzheimer-kórra jellemzők.”

Az űr csupa sugárzás, és csak a Föld mágneses mezeje védi meg a bolygót és az emberiséget ezektől a részecskéktől.

Amikor azonban az űrhajó elhagyja a Föld körüli pályát, az asztronauták folyamatosan ki vannak téve különféle radioaktív részecskék támadásának. A napszél veszélyes sugárzását még csak ki lehet védeni megfelelő védőeszközökkel, de a kozmikus sugárzás más fajtáit – minden jó szándék ellenére – nem lehet hatásosan blokkolni.

Ez az űrben uralkodó sugárzás alacsony szintű, de minél tovább tartózkodik az űrhajós a világűrben, annál nagyobb az expozíció.Ez aggasztja a NASA-t, mert az ügynökség embert kíván küldeni egy távoli aszteroidára 2021-ben, és a Marsra tervez utazást 2035-ben. Az oda-vissza út a vörös bolygóra három évbe telne.

25 éven át finanszírozta a NASA a kutatást, amelynek meg kellett állapítania az űrutazás potenciális egészségügyi kockázatait, hogy kidolgozhassák a megfelelő ellenintézkedéseket.

Több kutatás mutatott már rá a galaktikus kozmikus sugárzás rákkeltő hatására, az ezzel kapcsolatos szív- és érrendszeri és csontváz- és izomrendszeri kockázatokra.

Ez a mostani kutatás a világűrben tapasztalható sugárzásnak az idegrendszeri degenerációs hatását vizsgálja.

Tanulmányozták a kutatók a sugárzás különféle formáit: a nagy tömegű, nagy töltésű részecskéket, amelyek igen nagy sebességgel száguldanak keresztül a világűrön, és amelyek különböző formákban léteznek.

A kutatók a vas részecskéket választották ki tanulmányozásra.

A hidrogén protonokkal ellentétben, amelyek a napszélben vannak, a nagy töltésű részecskék, mint a vas, képesek áthatolni nagy sebességükkel a szilárd testeken: az űrhajó falán és védőrétegén.

Extrém nehézségekkel kell megküzdeniük a mérnököknek, hogy hatékonyan megvédjék a vasrészecskéktől az űrhajósokat. Mintha egy két méter átmérőjű beton vagy ólom blokkba kellene becsomagolni őket.”

A kísérletek egy részét a NASA brookhaveni laboratóriumában végezték, ahol részecske gyorsító van, ezzel hozták létre az űrben lévő radioaktív részecskéket.

Az állatkísérletben különféle sugárdózisnak tették ki az állatokat, közöttük volt az is, amilyet az űrhajósoknak meg kellene tapasztalniuk a Marsra való utazás alatt.

Majd Rochesterben kiértékelték az expozíció kognitív és biológiai hatását.

A sugárzásnak kitett egerek sokkal gyakrabban ‘buktak meg’ a tárgy- és a helyszín-felismerési vizsgán, ami idegrendszeri károsodásra utal, és jóval korábban ráirányította a figyelmet a károsodásra, még mielőtt a tünetek megjelentek volna.

Az egerek agya a véredények megváltozásának jeleit mutatta, és a normálisnál nagyobb mértékű béta-amyloid felhalmozódást. Ez az a fehérje, aminek a felhalmozódása a betegség egyik fő jele.

„Eredményeinkből világosan következtetni lehet arra, hogy a sugárzási expozíció a világűrben rendelkezik azzal a potenciállal, hogy felgyorsítsa az Alzheimer-kór kifejlődését” – mondta O’Banion. „Erre is tekintettel kell lenni a jövő űrutazási terveinél.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-12/uorm-hwh122712.php

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.