Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hatalom keményen szeret büntetni

Posted by Suggestor - 2013. január 18. péntek

Az alkalmazottakat gyakran megdöbbenti a főnök szigorú reakciója az alárendelt kisebb vétségére. A büntető hatalom szemlátomást abszolút abban a hitben van, hogy helyesen cselekszik.

A Dél-Kaliforniai Egyetem Menedzserképző Intézetének tanársegédje, Scott Wiltermuth kutatásából megállapítja, hogy ha valakit felruházunk hatalommal, az fehéren-feketén tudni fogja, mi a helyes és mi a helytelen (főképpen az utóbbit).

Mihelyt fel van fegyverezve a morális tisztánlátással, a hatalommal rendelkező ember azonnal megérzi a helytelen cselekedetet – sokkal kevésbé kételkedik az igazában, mint a hatalom nélküli. És a helytelenül cselekvőt sokkal súlyosabban bünteti, mint bárki, aki nem rendelkezik hatalommal.

Ez a kutatás figyelmezteti a vezetőket a veszélyre, amelynek ki vannak téve, amikor egyre több hatalom összpontosul a kezükben, mondja Wiltermuth

„Felfigyeltünk arra a tanítványaink körében, hogy azok, akik úgy érezték, hatalommal rendelkeznek, abszolút biztosak voltak abban, mi a jó, mi a helyes és mi a helytelen.”

„Ugyanezt a jelenséget találtuk meg, amikor mi magunk ‘adtunk hatalmat’ embereknek. Ugyanúgy biztos ítélettel szigorúan büntették a megkérdőjelezhető magatartást is. Ez a kapcsolat a hatalom és a súlyos büntetés között komoly problémát okozhat a menedzsereknek. Amit egy menedzser megfelelő büntetésnek tart, mások drákóinak tekinthetik.”

4 kísérletben néhány személynek hatalmat adtak: kontrollt a források felett, és jutalom- és büntetésosztás lehetőségét.

Amikor valamilyen mulasztásról, utasítás figyelmen kívül hagyásáról volt szó, a hatalommal rendelkező résztvevő az esetek többségében azt mondta: „igen ez a magatartás immorális” vagy „nem, nem immorális”.

Nagyon kevés ‘hatalmas’ ember mondta csak: „az attól függ”.

Pedig ez volt a leggyakoribb válasz a kevésbé hatalmasok között.

Jellemző, hogy a morális tisztánlátás  inkább a büntetés kiszabásában, mint a jutalmazásban jelent meg.

„Kutatásunkból nem következik, hogy emiatt a morális tisztánlátás  miatt törekednének az emberek hatalmat szerezni. Inkább – a kutatás ezt igazolja – ha már egyszer megszerezte valaki a hatalmat, valószínűbb, hogy a dolgokat fehérben-feketében látja.”

A hatalomnak, a morális leegyszerűsítésnek és a büntetésnek ez az összefonódása vezet a legtöbb szervezeti problémához, a privát és az állami szektorban is, mondja Wiltermuth. A hatalom nélküli emberek tiltakoznak a menedzser döntése ellen, ami kikezdi a menedzser – és a szervezet – tekintélyét és működőképességét.

A kormányzati szektorban, például az USA kongresszusában, a választott tisztségviselők gyakorta hasonlóan viselkednek. „Azt kérdezed magadtól, hogyan tudnak ilyen komplex kérdéseket ennyire fehérben és feketében látni? A média figyelmének rövidsége – és a választóik – valamennyire magyarázhatják a dolgot, de az is lehet, hogy ezek a politikusok akkora hatalommal rendelkeznek, hogy már valóban feketében-fehérben látják a témát.”

Wiltermuth folytatja a kutatást a menedzseri hatalom szervezetre gyakorolt hatása viszonyában.

„Most annak feltárása érdekel, hogyan tudjuk csökkenteni ezt a ‘morális tisztánlátást’, és kialakítani egy egészséges kételkedést.”

Forrás:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-01/umso-ppi011713.php

 

Egy hozzászólás to “A hatalom keményen szeret büntetni”

  1. UNIOHID said

    Magyar szólás:
    Akinek Isten hatalmat adott, annak észt is adott. ;(

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.