Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mire jók a víz kiszívta, ráncos ujjak?

Posted by Suggestor - 2013. január 20. vasárnap

A Newcastle University kutatóinak erre az a válasza, hogy könnyebb a redőzött ujjbegyekkel a nedves tárgyakat kihalászni, mint a sima, szárazzal.

Valószínű, mondják, hogy őseink úgy evolválódtak, hogy nedves körülmények között is tudjanak élelmet keresni.

Elgondolásukat a következő kísérlettel igazolták:

Önkénteseket arra kértek, hogy egy vízzel teli vödörből halásszanak ki gyöngyöket és egy keskeny lyukon csúsztassák át egy másik vödörbe. Azok a kísérleti személyek, akiknek barázdált volt az ujjuk, könnyedén teljesítették a feladatot, és sokkal gyorsabban, mint társaik, akiknek az ujjuk sima volt.

A száraz tárgyakkal való manipulációban azonban egyáltalán nem biztosítottak előnyt a víz kiszívta, barázdált ujjak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a ráncos ujjbegyeknek specifikus funkciójuk van: segítik a tárgyak megmarkolását a víz alatt, vagy általában a nedves felületekkel való bajlódást.

Korábban azt gondolták, hogy a ráncok, barázdák egyszerűen amiatt vannak, hogy a vízben megdagad a bőr, de nemrégiben kimutatták, hogy a barázdák azért alakulnak ki, mert a vérerek összehúzódnak a víz hatására, amit viszont a szervezet szimpatikus idegrendszere vezérel.

Mivel ez egy aktív regulációs rendszer, kell, hogy legyen valamilyen evolúciós oka a ráncoknak, gondolták a tudósok.

Az evolúció nem választotta volna ki, ha nem lenne valami előnye, mondta Dr. Smulders (Centre for Behaviour and Evolution).

„Először azt a feltételezést teszteltük, hogy javul tőle a kézzel való manipuláció.”

Amit még nem kutattunk, az a ‘miért’. Van-e valami egyéb tulajdonságuk ezeknek a redőknek, a ráncos szilva alakú ujjbegyeknek, például megváltozik a tapadásuk vagy a plaszticitásuk vagy valami egyéb. Ez lesz a következő: pontosan meg fogjuk mérni, mi történik a tárgy és az ujjak között.”

Ember őseink nem játszottak üveggyöngyökkel, de az erősebben markoló ujjak és lábujjak bizonyára hasznukra voltak az élelemszerzésben a folyók, tavak vizében.

Érdekes volna tudni, más főemlős is rendelkezik-e ezzel a tulajdonsággal. „Ha több főemlősnél is megvan ez a tulajdonság, akkor valószínű, hogy eredetileg a nedves fákon való mozgást szolgálta. De ha csak az embernél van meg, akkor jóval specifikusabbnak kell lennie, például az élelemszerzést megkönnyítőnek a folyókban, vagy hasonló.”

Forrás:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20951232

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.