Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egészségesebbé tett-e bennünket a technikai fejlődés?

Posted by Suggestor - 2013. január 21. hétfő

A felmérést a McCann Erickson cég végezte, megkérdezett több, mint 7000 embert a világ különböző országaiból a technika hatásáról.

Míg 54 százaléka a megkérdezetteknek úgy véli, hogy a technika egészségesebbé tesz bennünket, a másik fele, alig kevesebb, mint az előző (46%), úgy tartja, hogy egyáltalán nem segíti az egészségünket, inkább betegebbé tesz: előmozdítja az egészségtelen életmódot, elhízáshoz vezet.

Kutatások is kimutatták, hogy a modern technika, főleg a képernyők, hozzájárult az elhízási járványhoz. Sőt, már a fél évszázaddal ezelőtti technika is – a televízió is – túlsúlyossá tett.

„A vellness iparban izgalmas technikai forradalom megy végbe, ami átalakítja az egészségünkkel való törődést. Viszont – mivel az elhízás az egészségünk 1. számú ellensége, aggályok is felmerülnek, hogy a technika helytelen magatartásra csábít.”

„A jó hír az, hogy a fogyasztók 94%-a hiszi, hogy a cégek támogatni képesek a jó-karbantartásunkat. Soha nem volt ilyen alkalmas az idő a cégeknek pozitív szerepet vállalni a változásban” – mondta a McCann stratégiai főnöke, Daryl Lee.

Az emberek döntő többsége azt gondolja, hogy a Facebook és a többi kapcsolatteremtő oldal – ‘meghízlalja’ az embert.

A fiatal férfiak 25%-a, a fiatal nők 17%-a panaszkodik arról, hogy ez a kötődés az online kapcsolatteremtéshez sokkal több ülésre kárhoztatja őket.

Az összes megkérdezettnek 20%-a véli úgy, hogy a technika kövérré tesz.

Az emberek negyede úgy nyilatkozott, hogy az online egészség-információk, az öndiagnosztizálás egészségtelen jelenség. Ezzel szemben 40%-nak az a véleménye, hogy jó dolog a technika, mert lehetővé teszi számukra, hogy kontrollt gyakorolhassanak az egészségük felett.

Sőt, 21%-uknak egyenesen az a véleménye, hogy a közeli jövőben nem is lesz szükség orvosokra…

A legtöbben úgy vélik, 79 éves korukig fognak élni (bár remélik, hogy 87 lesz belőle).

Egészségük, jó közérzetük teljében 34 éves korukban lesznek (bár ez Japánban: 44, Törökországban: 23 éves kor).

A szív, a máj és a vesék azok a főbb szervek, amelyeket az emberek szerint jó karban kell tartani, bár az Alzheimer-kór előretörése miatt már az agyat is sokan hozzáteszik ehhez a listához. A megkérdezettek közel fele rendszeresen tréningezi az agyát, hogy biztos legyen benne, a kognitív képességei nem csökkennek.

Figyelemre méltó, hogy az USA-ban, Angliában, Törökországban és Brazíliában élők a mentális egészségüket a fizikai elé helyezik…

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/255081.php

Egy hozzászólás a “Egészségesebbé tett-e bennünket a technikai fejlődés?”

  1. Névtelen said

    Ez mindenképpen a 21. század nagy eredménye, hogy a mentális állapot és egészség egyáltalán beszédtéma és cselekvésre ösztönöz minket. Pár évtizede is még a mentális vagy pszichés problémák inkább csak viccelődésre és gúnyolódásra adtak okot. Ez egy fontos és jó változás, örülhetünk neki, azt gondolom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: