Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A sótól leáll a növények növekedése

Posted by Suggestor - 2013. január 24. csütörtök

A Carnegie Intézet kutatói fedezték fel, milyen mechanizmuson keresztül árt a só a növényeknek, hol és hogyan befolyásolja a növekedést.

A tudósok a laboratóriumokban leggyakrabban használt Arabidopsist (lúdfüvet) vizsgálták, egy képalkotó rendszerrel, amely lehetővé tette, hogy mérjék a gyökerek dinamikus reagálását a só hatására. (A növénynek a főgyökérből vízszintesen elágazó gyökerei a legfontosabbak a víz- és tápanyagfelvétel szempontjából.) Észlelték a kutatók, hogy az elágazó gyökerek alvó fázisba mentek át, amikor sót adagoltak.

Ahhoz, hogy meghatározzák, pontosan mi szabályozza az alvó növekedési állapotot, különböző növényi hormonokkal kísérleteztek, és megállapították, hogy a karbolsav ez a jelzőmolekula.

„Tudjuk, hogy az állatok, ha ellenféllel állnak szemben ‘az üss vagy fuss’ stratégiát választják. A növények nem tudnak elfutni biztonságos helyre, de tudják kontrollálni, mennyit nőnek veszélyes környezetben” – kommentálta Dinneny, az egyik kutató.

Kiderült, hogy karbolsavat, egy stresszhormont állít elő a növény, amikor szárazságnak vagy sós környezetnek van kitéve.”

„A gyökérnek a belső ‘bőre’, az endodermis kritikus szerepet játszik  ebben a folyamatban. Ezt a ‘bőrt’ egy félig áteresztő réteg alkotja, amely meghatározza, mely anyagok juthatnak be a gyökérbe a talajból.”

„Az eredményeink azt mutatják, hogy nem csak a talajból felvett tápanyagokat szűri meg az endodermis, de őrszemként is működik: a karbolsav segítségével megakadályozza, hogy a növény számára káros környezetben növekedjen.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-01/ci-bhs012313.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.