Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nanotechnológiai kutatás veszélyei – és a FBI

Posted by Suggestor - 2013. január 26. szombat

A Nanomedicine folyóiratban tették közzé az FBI szervezte workshop eredményét a nanotechnológiai kutatás ‘kétélű voltáról’.

„A nanotechnológiában, biotechnológiában gyors egymásutánban bekövetkező áttörések nagyon ígéretesek az orvosi diagnosztika és kezelés szempontjából” – nyilatkozta Kathleen Eggleson (Notre Dame Center for Nano Science). „Azonban a visszaélés kockázata minden egyes áttöréssel együtt növekszik – a potenciális haszonnal együtt. Ez a lényege a ‘kétélűség’ dilemmájának.”

A beszámoló megvizsgálja, milyen következményei vannak annak, ha a nano-méretű részecskék áttörik a vér-agy gátat. Néhányan az idegtudósok közül már célzottan arra készítettek fel nanorészecskéket, hogy átjussanak a vér-agy gáton, a gyógyszert célzottan és ellenőrzött módon közvetlenül az agy beteg részéhez juttassák el.

Ugyanakkor, jegyzik meg a beszámolóban, „a vér-agy gáton átjutó nanorészecskék komoly fenyegetést jelentenek.… harci körülmények között.” Például, elméletileg „valamely nano-engineeringelt ágensnek az aeroszolos befújása egy beltéri területre, ahol tömeg tartózkodik”, komoly károsodást okozhatna sok embernek, egy pillanat alatt.

A kutatás problematikusságát illusztrálja a múlt évi eset, amikor is publikáltak egy tudományos eredményt, amely arra utalt, hogy tucatnyi módosítás után a H5N1 influenza vírust (madárinfluenza) úgy meg lehet változtatni, hogy képes legyen emlősről emlősre terjedni.

A botrány után egy önkéntes, egyéves moratórium következett ebben a kutatásban, majd különböző laboratóriumok bejelentették a világ különböző részéről, hogy már 2013 elején újra kezdik a munkát.

Az FBI-nak erre az a válasza, hogy „a biztonsági szolgálat keresi a módját, hogyan erősíthetné meg a jelenleg is fennálló dialógust a kutatókkal. Az FBI hisz ebben a modellben, hogy mindkét közösség számára ugyanazt nyújtja, és… hatékony védelmet alkot a tudománynak és a nemzeti érdekeknek.”

Azok a tudósok, mérnökök, akik nanoskálán végeznek kutatásokat, tudatában vannak képességüknek és felelősségüknek, amit a köz védelméért, biztonságáért viselnek, és úgy is cselekednek, hogy megóvják a társadalmat, amikor az szükséges, mondta Eggleson.

„A tudomány és a társadalom között nem megnyugtató a viszony, de egészében véve tagadhatatlan, hogy nem olyan valami, amiről bármely egyén úgy dönthetne, kihagyhatja az emberiség haladása nevében” – mondta talányosan Eggleson.

„Legyen gondunk a kettős – kétélű – felhasználásra, és cselekedjünk, amikor helyénvaló, ez a szociálisan felelős nano-biomedicina.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-01/uond-nds012513.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A nanotechnológiai kutatás veszélyei – és a FBI”

  1. UNIOHID said

    „A tudomány és a társadalom között nem megnyugtató a viszony, de egészében véve tagadhatatlan, hogy nem olyan valami, amiről bármely egyén úgy dönthetne, kihagyhatja az emberiség haladása nevében” -Főleg manapság, ebben az ún. felgyorsult időben!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s