Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A rossz alvás rontja az idős emberek memóriáját

Posted by Suggestor - 2013. január 29. kedd

A Kalifornia Egyetem (Berkeley) tudósai megtalálták az összefüggést az idős emberek e két panasza, a rossz alvás és a memóriaromlás között: az alvás ideje alatt generálódó lassú agyhullámok fő szerepet játszanak az információ tárolásában.

A lassú agyhullámok, amelyek a pihentető, mélyalvás során keletkeznek, a hippokampuszból (a rövid távú memória tárolóhelyéről) átszállítják az információt a prefrontális agykéregbe – hosszú távú tárolásra.

Mivel az idősebb emberek lassú hullámú mély-álma gyenge minőségű, nem képes átszállítani az információt, azt az új információ felülírja.

„Felfedeztük, hogy van egy rosszul működő pálya, amely megmagyarázza az agyműködés romlása, az alvás minőségének gyengülése és a memóriavesztés közötti kapcsolatot az idősebb embereknél” – mondja Matthew Walker, idegtudós professzor, alváskutató.

„Amikor fiatalok vagyunk, a mélyalvás segít az agyunknak tárolni és megjegyezni az új információt. Ahogy öregszünk, az alvásunk minősége romlik, megakadályozza, hogy éjszaka ‘elmentse’ az információt” – magyarázza Walker.

Az egészséges felnőtt ember éjszaka tipikusan az alvásidejének egynegyedét tölti mély, nem-REM alvással.(A REM alvás az álmodás ideje.) A lassú agyhullámok az agy középső, homloki lebenyében keletkeznek. A homloki lebeny működésének romlása az idősebb embereknél, az van kapcsolatban a mélyalvás generálásának zavarával.

(Egy korábbi kutatásban, egy német idegtudós sikeresen alkalmazott elektromos stimulációt fiatal felnőttek agyán a mélyalvás előmozdítására, – és megduplázta ezzel az éjszakai információtárolásukat.)

A kaliforniai tudósok kísérleteik során 18 fiatal (20-as éveikben lévő), és 15 egészséges, idősebb (70-es éveikben levő) felnőttet teszteltek egy átaludt éjszaka után. Lefekvés előtt 120 szópárt megtanultak, – tesztekkel ellenőrizték is.

Alvás közben egy elektroenkefalográf mérte az agyhullámaik aktivitását. Másnap reggel újra tesztelték a szópárok tudását – ezúttal funkcionális és strukturális mágneses rezonanciás képalkotó készülék csatlakoztatásával.

Az idősebbeknél világosan kimutatható volt az összefüggés az agy középső frontális lebenye működésének romlása és a ‘lassú hullámú aktivitás’ romlása között alvás folyamán.

Átlagosan, az idősebbeknek 75 %-kal kevesebb, minőségi mélyalvásuk volt, mint a fiatal résztvevőknek.

A szópár-tesztjük 55%-kal rosszabbul sikerült.

Az agyszkennelés azt is kimutatta, hogy a mélyalvás hatékonyan segített a fiataloknál a memória-tartalmat a hippokampuszbeli rövid távú tárolóból áttenni a prefrontális lebenyben lévő hosszú távú tárolóba.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-01/uoc–psi012513.php

Egy hozzászólás to “A rossz alvás rontja az idős emberek memóriáját”

  1. UNIOHID said

    JÓCCAKÁT ! – mondták a régi öregek (akik – egyébként – mindent tudtak). Hát igen, a sok évezredes tapasztalat !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.