Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A vegetáriánus táplálkozás jót tesz az egészségnek

Posted by Suggestor - 2013. február 1. péntek

Az Oxfordi Egyetem tudósai 45 000 résztvevőn – akiknek 34%-a vegetáriánus volt – kimutatták, hogy a harmadával kisebb a vegetáriánusoknál a szív- és érrendszeri betegségből eredő halál, illetve kórházi kezelés kockázata.

Ez a kutatás az eddigi legnagyobb, amely összehasonlította a kardiovaszkuláris betegségeket vegetáriánusok és húsevők között.

Dr. Francesca Crowe, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője, így magyarázza az eredményt:

A kockázati különbséget valószínűleg a koleszterin-szint és a vérnyomás-érték közötti különbség okozza. Ez a táplálkozás fontosságát mutatja a szívbetegségek megelőzésében.”

A kísérletben résztvevők önkéntesek voltak: angliai és skóciai lakosok, akik feliratkoztak egy európai követéses vizsgálatra, amelyet az Oxfordi Egyetem végzett. Általában nem szoktak ilyen nagy számban részt venni vegetáriánusok vizsgálatokban, de a kutató csoportnak most sikerült pontosabb megközelítést adnia a vegetáriánusok és a húsevők eltérő kockázatáról.

Tim Key professzor, az epidemiológiai részleg igazgatója, társszerző, így nyilatkozott a tanulmányról:

„Az eredmények világosan rámutatnak, hogy a szívbetegségek kockázata a vegetáriánusoknál egy harmadával alacsonyabb, mint a nem-vegetáriánusoknál.”

Miután bizonyos tényezőket ellenőriztek, amelyek befolyásolhatják az eredményeket (dohányzás, kor, fizikai aktivitás, alkoholfogyasztás, szociális-gazdasági háttér, iskolai végzettség), a tudósok megállapodtak 32%-os kockázat-csökkenésben.

A vizsgálatot 1990-ben kezdték, kitöltettek a résztvevőkkel kérdőíveket, az egészségi állapotukról, jelenlegi életmódjukról. Kérdéseket tettek föl a táplálkozásukról, a fizikai aktivitásukról, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikról. A fele önkéntestől vérmintát vettek, a koleszterin-szintjük megállapítására, és megmérték a vérnyomásukat.

2009-ig monitorozták őket. Ez idő alatt 1235 kardiovaszkuláris megbetegedést észleltek: 169 halálesetet és 1066 kórházi diagnózist.

A tudósok szerint a vegetáriánusoknak alacsonyabb volt a koleszterin-szintjük és a vérnyomásuk – úgy vélik, ez a fő oka a kisebb szívbetegség-kockázatuknak. Általában, a test-tömeg-indexük is alacsonyabb volt, és kevesebb volt közöttük a cukorbeteg.

„Az eredmény megerősíti azt az elméletet, hogy a táplálkozás központi eleme a szívbetegség prevenciójának.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/255644.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.