Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ilyen egyszerű javítani az öregek képességein?

Posted by Suggestor - 2013. február 7. csütörtök

Amerikai kutatók a svéd Linköping Egyetem kutatóival karöltve felfedezték, hogy az idősek kognitív (gondolkodási) képességeinek csökkenését könnyen lehet ellensúlyozni: pozitív hangulatba kell hozni őket.

„Sok kutatás mutatta ki, hogy a fiatal felnőttek kreatívabbak, gondolkodásuk rugalmassága növekszik, ha jó hangulatban vannak. Mivel a kognitív hanyatlás az életkorral jár, nem voltunk biztosak abban, hogy a jó hangulat az idős embereknek is segítségére lesz-e” – mondta Ellen Peters, pszichológia professzor (Ohio State University). „Ezek jó hírek. Van mód ellensúlyozni egynémely kognitív hanyatlást.”

A kísérletben 46 idősebb felnőtt (63-tól 85 évesig) vett részt. A csoport felét egy üdvözlőkártyával és két zacskó cukorkával fogadták megérkezésükkor. A csoport másik fele nem kapott üdvözlőkártyát, sem cukorkát – ők voltak a ‘semleges hangulatú’ csoport.

Majd a laborban, ahol a számítógépek álltak, amelyen dolgozniuk kellett, a pozitív hangulatot égszínkék háttéren mosolygó napocskák erősítették, a semleges hangulatot pedig hasonló háttérrel, neutrális körök, amelyek nem mosolyogtak…

Majd – a döntéshozatali feladathoz – minden résztvevő kapott 3 dollárt, negyeddollárosokban, és mutattak nekik 8 virtuális kártyacsomagot. Mindegyik csomagnak más minta volt a hátlapján, meg tudták különböztetni. Négy csomag ‘nyerő’ csomag volt, a másik négy kártyacsomag ‘vesztes’ csomag volt.

A résztvevők elfogadhatták vagy elutasíthatták a csomagok felső kártyáját, amikor felajánlották nekik. A cél, azt mondták a résztvevőknek, az, hogy annyi pénzt nyerjenek, amennyit csak lehet.

Ezután a kutatók megfigyelték, milyen gyorsan és pontosan tanulják meg a kísérleti személyek, melyik csomag nyer, melyik veszít.

Az eredmény meggyőző volt: lényegesen jobban teljesítettek azok az idősek, akiket jó hangulatba hoztak, mint semleges körülmények között fogadott társaik.

Egy későbbi kísérletben a kutatók a munkamemóriát – a rövid távú memóriát – tesztelték: mennyi információt képes egyszerre eszében tartani a kísérleti személy.

Felolvastak a csoportnak összekevert betűket és számokat (mint a T9A3), és azt a résztvevőknek szám- és abc-sorrendbe rakva kellett visszaadni. A résztvevők fokozatosan egyre több betűt és számot kaptak.

A jó hangulatúak ezen a teszten is jobban teljesítettek…

Az információfeldolgozás sebességét vagy a szavak megjegyzését azonban a pozitív hangulat sem képes befolyásolni.

„Mégis, van néhány jó hírünk az időseknek, mondja Peters, ilyen egyszerű módszerrel, mint a hangulatjavítás, javítani lehet a kognitív működést és a döntési teljesítményt – mint ahogyan a fiataloknál is.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/255639.php

 

3 hozzászólás to “Ilyen egyszerű javítani az öregek képességein?”

  1. Névtelen said

    Azt szeretném megtudni, hogy ha nem öregedés által kiváltott kognitív zavarról van szó, hanem például betegség következményéről, akkor is működik a módszer? Mindenesetre ki fogom próbálni, ártani csak nem fog 😀

  2. UNIOHID said

    :)))

    Ám:
    “Az információfeldolgozás sebességét vagy a szavak megjegyzését azonban a pozitív hangulat sem képes befolyásolni.” :(((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.