Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Csökkenti a nyelőcsőrák kockázatát a napfény

Posted by Suggestor - 2013. február 10. vasárnap

A napozást, általában véve az UV-sugárzást, a legtöbb ráktípus, főként azonban a bőrrák-kockázat fokozójának tartják, és óva intenek bennünket az orvosok a napozástól.

Ausztrál tudósok – egy új kutatás alapján – megkérdőjelezik ezt a feltételezést.

A nyelőcsőrákot igen gyakran az utolsó stádiumában fedezik fel, amikor már átterjed a nyirokmirigyekre vagy megtámad más szerveket. Ha elérte az utolsó stádiumot, a beteg esélye a gyógyulásra mindössze 20%, hátralévő ideje átlagosan 5 év.

A Queensland Orvosi Kutatóintézet (Brisbane, Ausztrália) kutatói arra gondoltak, hogy igen kevés kutatás foglalkozott eddig a nyelőcsőrák és a napfény ibolyántúli sugarainak összefüggésével.

Megvizsgálták, van-e kapcsolat az anyajegyek, szemölcsök, foltok és az egész életen át kapott napfény és UV-sugárzás – illetve a nyelőcsőrák kifejlődése között.

Összehasonlították 1000 nyelőcsőrákos beteg egész életén át kapott UV-sugárzás dózisát 1500 kontroll személyével.

Fordított volt az összefüggés:  a személy napfény-tartalékának, élete során begyűjtött UV-expozíciójának arányában csökkent a kockázata a nyelőcsőrákra.

Külön érdekessége a kutatásnak, hogy Ausztráliában végezték, ahol az ózonlyuk miatt az UV-sugárzást veszélyesnek ítélik az egészségre.

Bár nagyon rossz a reputációja az UV-sugárzásnak, akár természetes napfényből, akár szoláriumból jöjjön, „sok pozitív hatása van az emberi egészségre. Mi ajánljuk a mérsékelt napozást, bizonyítottan emeli a D-vitamin szintet” – mondja Ad Brand, a Sunlight Research Forum munkatársa. (A Sunlight Research Forum egy holland non-profit szervezet, melynek célja a lakosság számára a legfrissebb tudományos bizonyítékok begyűjtése az UV-sugárzás mérsékelt élvezetének hatásáról.)

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/256050.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: