Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lehet, hogy ólommérgezés áll a fiatalkorú bűnözés mögött?

Posted by Suggestor - 2013. február 12. kedd

Ólmot tartalmaznak a régi festékek (amiket régebben a gyermekjátékok festésre is használtak), tartalmazza a talaj, a régi vízvezetékcsövek, a víz, nemkülönben a levegő – az ólomtartalmú üzemanyagtól, de lehet ólom az ivóedényekben is.

Nagy dózisban halálos az ólom, de triviális tüneteket is okozhat, például fejfájást vagy hasfájást.

Gyermekeknél az ólom helyrehozhatatlan károsodáshoz vezet a szervekben, főként a vesékben és az idegrendszerben, beleértve az agyat is. Az ólommérgezés forrásainak minél korábbi felfedezésével lehet csak megvédeni a gyerekeket, csakhogy nem szembetűnő, hogy ólommérgezésről van szó.

A magas ólom-expozíció hatása okozhat a gyermekeknél ‘tanulási nehézségeket’, magatartási problémákat, csökkentheti az intelligencia szintjüket, visszamaradhatnak a növekedésben, ronthatja a hallásukat.

A louisianai Southern University jogásza, Summer Miller kimutatta, hogy az összes 1 és 2 év közötti gyermek 6%-ának, és az afroamerikai gyerekek (1 – 5 éves kor között) 11%-ának a vérmintái elérik az ólommérgezés toxikus szintjét.

Miller arra következtet, hogy a mérgező mennyiségű ólom hozzájárul a fiatalkorúak bűnelkövetéséhez.

Már igen kis mennyiségű ólom is mérgező. Az egyes kutatók között eltérések vannak az ólommérgezést jelentő szint meghatározásában. Például, van olyan kutató, aki a 10 mikrogramm/deciliter koncentrációt elégségesnek tartja ahhoz, hogy ólommérgezést diagnosztizáljon.

Más kutatások 45 mikrogramm/deciliterben állapítják meg a határt.

Miller felhívja a figyelmet arra, hogy az oktatásnak kell megvédenie a fiatalokat az ólom romboló hatásától.

„Az ólommérgezés idővel egyre súlyosabbá válik, de a tünetei közönségesek: fejfájás és hasi fájdalom. A tünetek közönségessége miatt nem fedezik fel a mérgezést, erre való az ólom-expozíció forrásainak ismerete.”

„A kutatás azt mutatja, hogy az ólom-expozíció és a bűnözés kapcsolódik egymáshoz: az alacsonyabb intelligenciaszinttel, az alacsony kommunikációs képességgel, a magatartási problémákkal, mint a vandalizmus és a kiszemelt áldozatok megfélemlítése.

Egyes kutatások úgy találták, hogy a bűnöző fiatalkorúak csontjának nagyobb az ólom-koncentrációja, mint a nem-bűnöző fiatalkorúaké.

A tanulmány az International Journal of Liability and Scientific Enquiry szakfolyóiratban jelent meg, “Lead poisoning: the epidemic hitting the US juvenile justice system” (Ólommérgezés: járvány, amely a fiatalkorúak igazságügyi rendszerét sújtja) címmel.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-02/ip-ilp021113.php

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.