Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kutya kiválasztja a kutyákat más fajok közül a számítógép képernyőjén

Posted by Suggestor - 2013. február 15. péntek

A kutya ‘kiszúrja’ a kutyafejeket, függetlenül annak fajtájától, emberek, háziállatok és vadállatok közül, sőt, csoportosítani is képes őket a maga módján.

Mindezt egyedül a vizuális jelek alapján, mondják a kutatók, a lyoni Nemzeti Állatorvosi Egyetem munkatársai.

Első ízben tesztelték a kutyák azon képességét, különbséget tudnak-e tenni a fajok között, ki tudnak-e alakítani egy ‘kutya’ kategóriát az óriási változatosságból, ami a kutyafajták között van.

Egyazon fajhoz tartozó egyedek társas életet élnek, összegyűlnek. A gyülekezéshez azonban fel kell ismerniük a hasonlóságot az egyedek között, amelyek egy fajhoz tartoznak vagy egy adott csoporthoz.

Dr. Dominique Autier-Dérian kutatócsoportja ezt a jelenséget tanulmányozta a kutyák között. A kutyáknál van a legnagyobb változatosság a küllemben az összes állatfaj közül. Több, mint 400 fajtatiszta kutyát tartanak nyilván.

Vajon ezek a nagy különbségek, amelyek megjelennek a külsejükben, jelentenek-e problémát a kutyák számára, hogy felismerjék fajtársaikat? Különösen, ha más fajok között kell felismerni őket, és kizárólag vizuális jelek alapján…

Számítógép képernyőjén mutattak a kutatók 9 kutyának különböző kutya’arcokat’: fajtatiszta kutyákét és keverékekét, és velük együtt más állatfajok fejét és emberfejeket is.

Összesen 144 pár képet mutattak a kutyáknak, hogy válasszanak közüle. A kutatók megfigyelték, hogy a kilenc kutya különbséget tudott tenni a kutyák és más fajok között, és minden kutyát egy csoportba helyezett, fajtától függetlenül.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a kutyák az ‘arcuk’ – fejük – alapján, csak vizuális jelből kategóriát képesek alkotni, méghozzá nagyon eltérő külsejű kutyákat vonva egyetlen kategóriába.

Mind a kilenc kutya képes volt csoportosítani az összes képről a kutyákat – egyetlen kategóriába.

„Az a tény, hogy a kutyák képesek vizuálisan felismerni saját fajtársaikat, és emellett hihetetlen szaglóképességük van, biztosítja, hogy társas viselkedésük és a párzás a különböző fajták között még ma is lehetséges. Bár az ember a kutyát – a Canis familiarist – a morfológiai határokig nemesítette, a kutyák megőrizték biológiai egységüket” – zárják a szerzők az Animal Cognition című folyóiratban megjelent írásukat.

Forrás: http://www.springer.com/about+springer/media/springer+select?SGWID=0-11001-6-1407053-0

3 hozzászólás to “A kutya kiválasztja a kutyákat más fajok közül a számítógép képernyőjén”

  1. Névtelen said

    Aki látott már kóbor kutya falkát, amiben mindenféle falusi turmix képviselteti magát, a legteljesebb egyetértésben; vagy kutyasétáltató- és futtatóhelyeket, kutyaiskolát, az mind tisztában van azzal, h találkozáskor minden kutya tudja a másikról, h fajtárs, legyen bármilyen kinézetű.
    Itt tényleg a “képernyőn _is_ felismerik” állítás a legérdekesebb.

  2. Névtelen said

    Ebben a legérdekesebb az, hogy korábban azt mondták, hogy a kutyák képről, képernyőről nem ismernek fel semmit, azon nem látják, ami rajta van, az csak két dimenziós kép. Ezt mikor haladta meg a tudomány? Vagy a kutyák?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.