Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért maradnak egészségesek a vad növények a rajtuk élő számtalan mikroba ellenére?

Posted by Suggestor - 2013. február 16. szombat

A Pennsylvania Állami Egyetem virológusa azt mondja: „A legtöbb vad növényen vannak vírusok. De egyetlen betegségtünetet sem találni azok közül, amelyeket a termesztett növényeinken látunk.”

Marilyn Roossinck növénypatológus professzor, környezeti mikrobiológus és biológus. Több, mint 7000 egyedet megvizsgált, található-e rajta vírus.

A Roossinck tanulmányozta vírusok jó része új vírus, bár kapcsolatban vannak a termesztett növényeken élőkkel.

A kutató azt mondja, hogy azoknak a vírusoknak a fele, amelyek a vadon élő növényeket fertőzik meg, állandóan jelen vannak a növényen, perzisztensek.

A vírusok az anyanövényről átszármaznak az utódokra, a magok közvetítésével. A kutatók még mindig csak ott tartanak, hogy megpróbálják kideríteni, mit csinálnak a vírusok a növényekben. Mivel olyan gyakran megtalálhatók, Roossinck szerint valamilyen szerepük kell, hogy legyen a növények életében.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a vírusok néhány növényre jó hatással vannak, edzettebbé teszik őket, segítenek túlélni az extrém hőmérsékletet, a szárazságot.

„Amikor az emberek a vírusokra gondolnak, súlyos betegségek és halál jut az eszükbe, például az AIDS vírusa.”

Costa Rica-i kutatóútján viszont azt látta, hogy a vadon növő növények, amelyeket senki nem gondozott, egészségesebbek voltak, mint a gondozott mezőgazdasági táblák.

Megfigyelte, hogy a kísérleti táblán a körülbelül 10 000 vad növényfajta legtöbbje egészségesnek látszott. A tanulmányozott vad növény a Fabaceae (babfélék) családba tartozott. Ugyanakkor, a termesztett növények: dinnyék, narancs, ananász és aloe, amelyeket a kísérleti parcella közelében termesztettek, nem voltak teljesen egészségesek.

„Amikor bementem az erdőbe, a vad növények egészségesen, buján tenyésztek. Aztán odébb mentem 10 kilométerrel, és a mezőgazdasági táblán a növények nem néztek ki olyan egészségesnek. Az erdőben a növények tele vannak mikrobákkal: vírusok, gombák, baktériumok, míg a haszonnövényekben a farmerek azzal küzdenek, hogy kiküszöböljék a mikrobákat. Talán itt van az összefüggés.”

És valóban, az egyik növényi vírust, amely gyakran megtalálható az erdőben, megtalálták a közeli dinnyeföldön is. A dinnyének súlyos betegséget okozott, míg a vad növényeken semmilyen tünet nem látszott.

A vírus tanulmányozása után kiderült, hogy a haszonnövényről kerültek be a vad növényekbe, mégis, a vad növények valahogy egészségesek maradtak.

Roossinck kíváncsi, hogyan tudják elkerülni a vad növények a betegséget. Jó lenne, ha a módszert meg lehetne honosítani a mezőgazdaságban, mondja.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-02/ps-wpa021413.php

2 hozzászólás a “Miért maradnak egészségesek a vad növények a rajtuk élő számtalan mikroba ellenére?”

  1. Névtelen said

    A világért se akarom túlegyszerűsíteni a dolgot, de józan paraszti ésszel: a vad verzióknak általában kisebb a terméshozamuk és a termés mérete, azaz a növény természetes szelekciója dönt arról, milyen életfunkcióra mennyi erőt fordít a növény. Tehát a vad növény szervezete “egyensúlyban van”. A haszonnövények emberi szelekciójánál nem az volt az elsődleges szempont, hogy a növény jól érezze magát, hanem hogy nekünk legyen nagy mennyiségű/méretű termés, szerencsétlen erőlködő növényt meg majdcsak életben tartjuk valahogy kapálással meg egyéb segédlettel. Nem értjük, miért nem érzi jól magát egy élőlény, ami ki van zsákmányolva és el van torzítva? Abszurd.

    • Névtelen said

      Ez nem teljesen igaz. A nemesítés során többek között a betegségeknek ellenállás növelése és a szárazságtűrés is fontos cél. És ez nem mostanában kezdődött, sőt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: