Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megfizetünk a két lábon járásért

Posted by Suggestor - 2013. február 18. hétfő

Bruce Latimer, antropológus (Case Western Reserve University) az emberi evolúcióval járó hátrányos következményekre hívta fel a figyelmet az Amerikai Szövetség a Tudomány Haladásáért (AAAS) éves találkozóján.

„Ha egy mérnököt kértek volna meg, tervezze meg az emberi testet, soha nem csinálta volna ilyenre, amilyenre az ember kifejlődött. Szerencsétlenségünkre, már nem járhatunk négy lábon. Túl sok evolúciós változáson mentünk keresztül, és az már nem volna válasz a problémáinkra.”

De az evolúciós elmélet megmagyarázza, miért szenvednek az emberek olyan fizikai bántalmaktól, amiktől állatok soha, mondja Latimer.

A négy lábon járásból kiinduló evolúció okozza a lúdtalptól az elcsúszott porckorongokig, a sérvig sok mindent. Akármilyen bizarrul hangzik is, a két lábon járás következtében formálódott át úgy az arc és a fej, hogy érthetővé válnak az olyan dentális (fogászati) problémák, mint hogy nincsen elég hely a bölcsességfog számára.

Különösen jól megfigyelhető az evolúció következménye a gerinccel kapcsolatos elváltozásoknál. A gerinc S alakot vett fel a négy lábon való közlekedéstől a két lábon járásig való fejlődés folyamán.

Minthogy görbületeket alkot, egyes pontokon érzékennyé válik a stresszhatásokra: lordosist (a hát alsó részének befelé görbülete), kyphosist (görbe vagy ‘púpos’ hát), scoliosist (a gerinc oldalra görbülése) hozva létre.

A gerincnek ismétlődő mozgást kell végeznie járás közben – míg az egyik láb előre lép, ezzel egy időben az ellenkező oldali kar lendül.

„Ezzel csavarodó mozgás keletkezik, amiből sok millió csavarodás lesz idővel, és a porckorongok kopni kezdenek a csigolyák között, eltörnek, gerincsérvet okozva. Ehhez jön még a korral járó csontvesztés (oszteoporózis), ami tovább komplikálja a problémát.”

A korai ember-elődök közül kevesen éltek 50 évnél tovább. A legtöbbje meghalt harminc-, negyvenéves korban, mondta Latimer.

Az emberi test sorozatosan ismétlődő fizikai stressznek van kitéve, és a legtöbb ember – ahogy öregszik – valamilyen fájdalommal kell, hogy éljen.

Az emberi test eredeti dizájnja 40 évre volt tervezve” – jelentette ki az antropológus.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-02/cwru-so020713.php

 

2 hozzászólás to “Megfizetünk a két lábon járásért”

  1. Névtelen said

    “„Az emberi test eredeti dizájnja 40 évre volt tervezve” – jelentette ki az antropológus.”
    Én meg azt ‘jelentem ki’, hogy 33 évre ‘volt tervezve’. (Nem szimmetria okból, hanem pl. az ún. krisztusi életkor bizonyára nem véletlenül annyi amennyi.)

  2. Zsolt said

    Az emberi test 40 évre volt tervezve. Hogyne. A Föld pedig arra, hogy tönkremegy a légkör, a vízkészletek és az erőforrások általában, igaz? Nem? Persze hogy nem. Nagyszerű lehetőségeket kapunk. Ha nem jól élünk velük, akkor nem jól élünk velük. Vagy talán mondhatnánk azt is, hogy az ember nem arra volt tervezve, hogy beszéljen, írjon, olvasson és számoljon, hiszen ezeket egy újszülött sem tudja. Felelősek vagyunk a magunk és a gyermekeink életéért.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.