Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A halak falánkabbak és bátrabbak a gyógyszermaradványoktól

Posted by Suggestor - 2013. február 20. szerda

A svéd Umea Egyetem kutatói kimutatták, hogy a halak viselkedését megváltoztatja a folyók vizében található gyógyszer-maradvány.

Oxazepam gyógyszerrel kísérleteztek: olyan koncentrációban tették bele a kísérleti konténerekbe, mint amilyen a folyók vizében lehet. Megállapították, hogy hatására a halak falánkabban esznek, kevésbé szociálisak és bátrabbak lettek.

Tomas Brodin szerint a viselkedés megváltozása váratlan evolúciós és ökológiai konzekvenciákkal járhat a vad populációkra nézve.

„Erős viselkedésbeli változást figyelhettünk meg – alacsony koncentrációnál, és határozott meggyőződésem, hogy még lejjebb is mehetnénk, és még mindig maradna a hatás.”

Csak egyetlen benzodiazepin típusú gyógyszert néztünk meg, de nem csak egy van belőlük odakint, és valószínűleg mind ugyanilyen hatással van a halakra és a többi gerincesre. Lehet, hogy alábecsüljük, mi megy végbe a természetben.”

A kísérletet sügérrel (Perca fluviatilis) folytatták le: a hal izomszöveteiben mérték a gyógyszer-koncentrációt, ami ugyanakkora volt, mint vadon élő társaié.

Az, hogy a gyógyszer hatással van a sügérre, további hatásokat feltételez a hal egész ökoszisztémájára. De a változást nehéz volna pontosan leírni, mondja Brodin.

A sügér például, zooplanktont eszik, amely viszont algát. Ha a sügér mohóbbá válik, a zooplanktonok megfogyatkozhatnak, és sokkal gyakoribb lehet az algavirágzás. A sügér megváltozott viselkedése azonban a sügér ragadozójának is kedvezhet. Ez esetben a zooplankton populációk fognak nőni és az algák csökkenni.

„Nagyon bonyolult dolog kimutatni, mi fog történni a közösségben, a faj szintjén vagy individuális szinten.”

„Félelmetes belegondolni: hatalmas gyógyszerkoktél a folyó és a halak a hét minden napján, a nap 24 órájában belélegzik, eszik és isszák ezt.”

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21437404

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: