Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A placebo a gyógyszerhez hasonlóan változásokat okoz az agy működésében

Posted by Suggestor - 2013. február 21. csütörtök

Ted Kaptchuk orvosprofesszor (Harvard Medical School) úgy magyarázza a placebo hatását, mint az orvostudomány rituáléjában való részvételt:

„Elvárásaink vannak, előzetes tapasztalataink vannak, tudat alatti tudásunk van. Orvosi környezetben vagyunk, és megszoktuk, hogy ez a környezet jótékony hatást gyakorol. A medicina rituáléja bizonyos agyterületeket aktivál, amivel valóban csökkenteni fogja a fájdalmat, vagy legalábbis azt az érzést fogja csökkenteni, aminek köze van a fájdalomhoz.”

Kaptchuk és kollégái placebóval végeztek kísérletet asztmás betegeken, és megállapították, hogy ugyanolyan mértékű megkönnyebbülést hozott a betegeknek, mint az aktív hatóanyagú szer.

Erre a következtetésre jutottak:

A placebo hatás klinikailag jelentős, hatásában az aktív asztma gyógyszerhez fogható.”

Ahhoz azonban, hogy valódi gyógyszerként alkalmazzák, kellene, hogy felírható legyen receptre, a páciensnek pedig tudnia kell róla, hogy ál-gyógyszert kap, másként nem etikus az orvos magatartása.

„Két kisebb kísérletet végeztünk, reméljük, a jövőben így járunk majd el: ahelyett, hogy azonnal gyógyszereznénk a beteget, kitesszük inkább a medicina rituáléjának, aztán majd meglátjuk, elég-e neki.”

Az egyik ilyen kísérletben az irritábilis bélszindrómában szenvedő betegeknek – tudtukkal – placebót adtak. Közel 60 %-uknál olyan mértékben csökkentette a panaszokat, mint a legerősebb, erre adható gyógyszer. Akik semmilyen kezelést nem kaptak, azoknál 35 %-ban csökkentek a panaszok.

Egyébként, amikor a páciensnek nem volt tudomása arról, hogy placebót kapott – majd megmondták neki, a tabletta jótékony hatása tartotta magát.

Hogyan is hat valójában a placebo?

A Scientific American ezt írja:

„Az elmúlt évtizedekben a kutatások megerősítették a hatóanyag nélküli tablettás kezelések hatékonyságát az orvostudomány csaknem valamennyi területén. A placebók enyhítették a fájdalmat, a depressziót, a szorongást, a Parkinson-kórt, a gyulladásos betegségeket, még a rákot is.

A placebo hatást nem csak a tudatos gondolkodás támogathatja, de a tudatalatti asszociációk is: a gyógyulás és a kezelés érzete között – olyasmi ez, mint az orvos fehér köpenye – vezérelheti a tudattalan testi folyamatokat, mint az immunválaszt vagy hormonok termelését.

Kutatók dekódoltak már néhány placebóra adott biológiai választ, ami azt demonstrálta, hogy azok az agyban végbemenő aktív folyamatokból erednek.”

Sőt, egy kutatásban kimutatták, hogy már a placebóra való gondolás is enyhítette a fájdalmat – mert az agy több természetes fájdalomcsillapítót bocsátott ki.

Arra is rájöttek, hogy egyes emberek hajlamosabbak lehetnek a placebo-effektusra, mint mások – a nucleus accumbens nevű agyterületen (az öröm és jutalmazás területe) észlelt dopamin aktivitásuk eltérő szintje miatt.

A placebo hatás pontos mechanizmusa egyelőre nem ismert, különböző formákban jelenik meg, de az biztos, hogy valóban változást hoz létre az agyban.

Egy, a Neuropsychopharmacology folyóiratban megjelent tanulmány szerint:

„Először is, a placebo effektus alapvetően pszichoszociális környezetben bekövetkező hatás, erre engednek következtetni különböző szociális stimulusok, mint a terápiás aktus szavai és rituáléi, amelyek megváltoztathatják a páciens agyának kémiáját és áramköreit. Másodszor, azok a mechanizmusok, amelyeket a placebo aktivál, ugyanazok, mint amelyeket a gyógyszerek aktiválnak, ebből egy kognitív-érzelmi kölcsönhatásra lehet következtetni. Harmadszor, ahol a prefrontális (homloki) funkció nem működik, ott a placebo válasz is hiányzik, amint ezt az Alzheimer-típusú demenciás betegeknél láthatjuk.”

Forrás:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/20/placebo-effect.aspx

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: