Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az a nagy baj, hogy Amazóniában mindenki szarvasmarha-tenyésztő szeretne lenni

Posted by Suggestor - 2013. február 23. szombat

Köztudott, hogy „a szarvasmarha-tenyésztés az amazóniai őserdő irtásának legfőbb oka, ezért a szarvasmarha-tenyésztők lettek az ország ‘rossz fiúi’” – mondta Jeffrey Hoelle (University of California, Santa Barbara).

Az antropológus megállapítja, hogy a rancherek (állattenyésztők) többsége nem önszántából ment az őserdőbe: az 1970-es években, amikor az őserdőket még csak akadálynak vélték a gazdaság fejlesztésében, a kormányzat hívására jöttek a déli vidékekről, úttörőnek, területet foglalni, erdőt irtani, állatot legeltetni.

„A legelőt értékesebbnek tartják, mint az erdőt, a kaucsuk gyűjtése nehéz munka, ráadásul idénymunka”- jegyzi meg Hoelle. (Az esőerdőket így hasznosították: kaucsukfák megcsapolásával, gyümölcsök gyűjtésével.) Meg kell érteni ezt a fajta  gondolkodást, mert ez vezeti a szegény gumigyűjtőt arra, hogy neki is szarvasmarhái legyenek. Azzal többet lehet kezdeni: eladni, tejet termelni, árut szállítani. És a szegény vidékiek hasonlóképpen gondolkodnak, mondja Hoelle.

Meg kell érteni ezt a mentalitást, hogy az egyszerű brazil nép a Bibliát idézve azt vallja: az Isten az embernek adta a földet és az állatot, hogy boldoguljon. Ez a nép bűnnek tartja üresen hagyni a földet, és lustaságnak nem  hasznosítani az erdőt.

Azok a marhatenyésztők, akik a ’70-es években idejöttek, többségében nem voltak gazdagok. Keményen dolgoztak, míg vitték valamire. A falusiak úgy néznek rájuk, mint sikeres emberekre, olyanokra, amilyenek ők is szeretnének lenni.

„Ahhoz, hogy megőrizhessük az amazóniai esőerdőket, minden itt lakóval együtt kell működni, kiváltképpen azokkal, akiknek a legtöbb földjük, pénzük, hatalmuk van – ezek pedig a rancherek.”

Az érvényes erdőtörvény szerint, amit a rancherek szeretnének megváltoztatni, a földjük 80 %-át kötelesek erdőként megőrizni.

„Nem akarják, hogy a kormányzat mondja meg nekik, mit csináljanak a földjükkel, különösen, amikor azt érzik, hogy a gazdag országoktól jön az utasítás, olyanoktól, amelyek a saját erdeiket már kivágták.”

A tenyésztők abban érdekeltek, hogy megváltoztassák az erdőtörvényt. „Igazságosabb legyen, vagy legalább kompenzálják őket a földjeikért, amiket nem használhatnak.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-02/uoc–uas022113.php

Egy hozzászólás a “Az a nagy baj, hogy Amazóniában mindenki szarvasmarha-tenyésztő szeretne lenni”

  1. Névtelen said

    „Nem akarják, hogy a kormányzat mondja meg nekik, mit csináljanak a földjükkel, különösen, amikor azt érzik, hogy a gazdag országoktól jön az utasítás, olyanoktól, amelyek a saját erdeiket már kivágták.”

    Erre nem lehet mit mondani. Ez így van. Nekünk sokkal könnyebb itt, a gazdag Európában szeretni és védeni az esőerdőt, mint nekik ott.

    Persze, ha _mások_ próbálnának meg _minket_ korlátozni, mondjuk abban, hogy mennyit járjunk autóval vagy mennyi elektromos energiát használjunk szórakozásra és légkondicionálásra, akkor fel lennénk háborodva – a mi kultúránkba nem avatkozzon be senki, nem igaz?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: