Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Merkel kancellár a rétegrepesztéses gázkitermelés kockázatait fontolgatja

Posted by Suggestor - 2013. február 24. vasárnap

Németországnak alaposan meg kell fontolnia a hidraulikus frackingot (a rétegrepesztéses gázkitermelést), hogy elérje gáztartalékait, mondta Angela Merkel a héten. Ez volt a kancellár első nyilvános megjegyzése az ellentmondásos fúrási technikáról.

„Az újonnan felfedezett gázlelőhelyeket nagyon valószínűleg ki fogjuk aknázni Németországban evvel a technikával, de az Egyesült Államokkal ellentétben, mi nagyon sűrűn lakott országban élünk. Alaposan meg kell fontolnunk, hogy ez a technika egyáltalán használható-e itt.  Számomra az az elsődleges, hogy nem jelent-e veszélyt az emberekre és a környezetre” – nyilatkozta a kancellár a  Straubinger Tagblatt nevű újságnak, és hozzáfűzte, országos vitát kell nyitni a kérdésről.

A hidraulikus fracking eljárás során vizet és vegyszereket pumpálnak nagy nyomással a kőzetbe egy fúrt lyukon át, amivel kiszabadul a kőzetben levő gáz, és a felszínre kerül. A fracking az Egyesült Államokból indult ki, ahol a réteggáz kitermelésével sikeresen leszorították a gázimportot és az árakat.

A német környezetvédelmi miniszter, Peter Altmaier úgy nyilatkozott, hogy korlátozni szeretné a frackingot, betiltani azokon a helyeken, ahol védeni kell az ivóvíz-bázist.

Mindenek előtt azt szeretné elérni, hogy még a szeptemberi választások előtt törvényben szabályozzák a frackingot – csak az nem világos, hogy Merkel kancellár koalíciós partnerei, az üzleti érdekeket szem előtt tartó szabad demokraták ebbe belemennek-e.

A német Földtudományi és Természeti Erőforrás Intézet felmérése szerint 0,7 trillió és 2,3 trillió köbméter közé tehető mennyiségű réteggáz van Németországban, ami technikailag kitermelhető. (Németország az elfogyasztott gáznak csak 14%-át termeli meg.)

Néhány vállalat, mint az ExxonMobil és a BASF Wintershall egysége már jelentkezett, hogy szívesen feltárná a lehetőségeket.

A környezetvédők véleménye szerint „Altmaier fontos kérdéseket nyitva hagyott, mint a földrengés veszélyt vagy a mérgező folyadék kezelését. Nem szabad addig használni a frackingot, amíg az összes kockázatot fel nem mérték, és a törvényi szabályozás nem készül el” – mondta a zöldek energia szóvivője, Oliver Krischer.

Forrás: http://planetark.com/enviro-news/item/67970

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Merkel kancellár a rétegrepesztéses gázkitermelés kockázatait fontolgatja”

  1. Névtelen said

    “Nem szabad addig használni a frackingot, amíg az összes kockázatot fel nem mérték, és a törvényi szabályozás nem készül el”

    Hogyan lehetne felmérni a kockázatait egy ilyen módszernek? Szerintem a veszélyeknek csak töredéke látható vagy sejthető előre. És nem csak az ivóvízbázis védelme jelenthet feladatot, hanem akár a talaj stabilitásának megőrzése is. A földrengésveszélyt ők is felvetették, de a stabilitás ennél többet jelent. Az ily módon instabillá váló talajrétegek rengés nélkül is megcsúszhatnak, beszakadhatnak teljesen földrengésveszély-mentes helyeken is. Ha már kősziklára építhettük a városainkat és az ipari komplexumokat, ne akarjuk szétszedni azt. A legjobb energiaforrás továbbra is a _takarékosság_ lehet. Ezt kéne kiaknázni elsősorban. Ez ma már közhely és még mindig igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: