Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gazdaság miatt jobban aggódunk, mint a környezet miatt

Posted by Suggestor - 2013. február 26. kedd

A University of Chicago munkatársai nemzetközi felmérést végeztek 33 országban – 1993-tól 2010-ig, nyolc problémát rangsoroltattak az emberekkel:

az egészségügyet, az oktatást, a bűnözést, a környezetet, a bevándorlást, a gazdaságot, a terrorizmust és a szegénységet.

A gazdaság végzett az első helyen az aggódás rangsorában 15 országban.

A következő az egészségügy és az oktatás lett – 6 országban jelölték az első helyen.

A szegénység – két országban került az első helyre.

A 17 év hosszú felmérés ideje alatt soha, semelyik országban sem került a lista élére a környezet, sem a bevándorlás.

Aggódásaink sorrendje – nemzeti szinten: a legjobban a gazdaság miatt (25%), azután az egészségügy miatt (22,2%), az oktatás miatt (15,6%), a szegénység miatt (11,6%), a bűnözés miatt (8,6%), a környezet miatt (4,7%), a bevándorlás miatt (4,1%) – és végül a terrorizmus miatt (2,6%) fáj a fejünk.

Ezzel választ kaptak a felmérők a „Klímaváltozás és más Globális Környezeti Problémák téren és időn át, 1993-2010” témában a közvéleményt tudakoló kérdésükre…

A felmérés külön fókuszált a környezeti problémákra.

Itt megjelennek figyelemre méltó eltérések. Például az Egyesült Államokban az emberek 3,6 %-a választotta a környezetet a nemzetet legjobban sújtó problémának, míg Norvégiában az emberek 15 %-a.

A levegőszennyezés a környezeti problémák közül az első helyen áll 13 országban. A klímaváltozást 10 országban jelölték a legaggasztóbb környezeti problémának.

„A klímaváltozás relatíve alacsony helyezésére az lehet a magyarázat, hogy az emberek gyakran úgy vélik, hogy közvetlenül nem érinti őket. A klímaváltozást inkább ország-szintű problémának tartják, mintsem személyesnek.”

A környezettel kapcsolatos problémákat leginkább a skandináv országokban, Svájcban és Kanadában tartják aggodalomra okot adónak. Sorrendben őket követi Franciaország, Ausztria, Finnország, a volt Nyugat-Németország, Tajvan, Dél-Korea, Új-Zéland. A lista alján Horvátország, Lettország, Chile, Törökország, Litvánia és Argentína található.

A klímaváltozás miatt Japán, Nyugat-Németország, Kanada, Nagy-Britannia és Skandinávia aggódik legjobban.

Forrás:

http://www.norc.org/NewsEventsPublications/PressReleases/Pages/international-surveys-show-environmental-issues-rank-low-among-most-peoples-concerns.aspx

Egy hozzászólás to “A gazdaság miatt jobban aggódunk, mint a környezet miatt”

  1. Névtelen said

    Persze, hogy a gazdaság miatt jobban aggódunk, én is jobban aggódom a megélhetésemért, mint azért, hogy kipusztul valamilyen fa vagy fű, amit még nem is láttam soha. A családomra kell elsősorban gondolnom és másnak is ez az elsődleges, ez egészen biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.