Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Idős korban is megéri abbahagyni a dohányzást

Posted by Suggestor - 2013. február 26. kedd

„A dohányosok kétszerte gyakrabban szenvednek szív- és érrendszeri betegségben, mint a nem-dohányzók. A volt dohányosok kockázata azonban csaknem ugyanolyan alacsony, mint azoké, akik sohasem dohányoztak” – állapította meg Hermann Brenner professzor (Helmholtz Association of Germen Research Centres).

„A dohányzókat ráadásul lényegesen fiatalabb korban érinti a szív- és érrendszeri betegség, mint azokat, akik soha nem dohányoztak vagy leszoktak.”

Például, egy 60 éves dohányosnak ugyanakkora a kockázata szívinfarktusra, mint egy 79 éves nem-dohányzónak, illetve ugyanakkora a kockázata a sztrókra, mint egy 69 éves nem-dohányzónak.

Természetesen, az elszívott cigaretták száma és a dohányzás időtartama sem közömbös a betegség kockázatának megállapításánál: minél többet, minél hosszabb időn át dohányzott valaki, annál rosszabbak az esélyei.

Viszont a dohányzás abbahagyása rövid időn belül érezteti kedvező hatását.

„Azokkal a személyekkel összehasonlítva, akik tovább folytatják a dohányzást, a szívinfarktus és a sztrók kockázata is – több, mint 40%-kal csökken az utolsó elszívott cigarettától számított öt éven belül.”

A lényeg az, hogy a dohányzásról lemondani sohasem késő, ezért a leszoktató programokat ki kell terjeszteni az idősebb korosztályra is.

Legutóbbi vizsgálatukban Brenner professzor és munkatársai a Saar-vidéken élő németek egészségi állapotát követték nyomon tíz éven át. A résztvevők a felmérés előtt nem szenvedtek el sem infarktust, sem sztrókot, feljegyezték nemüket, életkorukat, alkoholfogyasztási szokásaikat, testmagasságukat, testsúlyukat.

Összesen 8 807 résztvevő – 50 és 74 év közöttiek a kutatás indulásakor – adatait elemezték.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-02/haog-sci022013.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: